"Koizvjestioci PSSE pozdravili februarsko odlaganje razmatranja tužilačkih zakona"

“Koizvjestioci su iskazali da kroz dijalog žele pružiti neophodnu pomoć kako bi naša zemlja postigla najbolje rezultate u pitanjima od ključnog značaja", kaže se u saopštenju

4769 pregleda 5 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Samo građanski jaka i pravno uređena Crna Gora biće uspješna evropska priča, poručeno je na sastanku predsjednika parlamenta Alekse Bečića sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom razgovora Bečića sa koizvjestiocima PSSE za Crnu Goru - Emanuelisom Zingerisom i Damjanom Kotijeom, u onlajn formatu, poručeno je da Crna Gora ostaje važan evropski partner.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, Bečić je sa sagovornicima razmijenio mišljenje povodom nedavno usvojene Rezolucije PSSE.

“Zahvalivši na jasno iskazanoj podršci usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti na sjednici od 28. decembra, kao rješenju koje poštuje demokratiju i vladavinu zakona, kako je jasno istaknuto u Rezulociji PSSE”, kaže se u saopštenju.

Bečić se, kako se navodi, osvrnuo na postizborni proces i mirnu tranziciju vlasti.

On je naglasio da su Crnoj Gori neophodne reforme, posebno kada je u pitanju izgradnja povjerenja u tužilaštvo, sudstvo i izborni proces.

Istčući značaj konstruktivnih reformi pravosuđa, Bečić je naveo da je uvjeren da će okončanjem tog procesa, ostvarenjem konkretnih rezultata na polju vladavine prava i drugim ključnim oblastima, Crna Gora stvoriti neophodne pretpostavke da postane prva sljedeća članica Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, koizvjestioci PSSE pozdravili su februarsko odlaganje razmatranja tužilačkih zakona od strane Bečića i dijela poslanika.

Time je, kako su naveli, omogućeno Venecijanskoj komisiji da dostavi ekspertsko mišljenje, ali i iskazana posvećenost partnerstvu i konsultacijama sa međunarodnim partnerima.

“Koizvjestioci su iskazali da kroz dijalog žele pružiti neophodnu pomoć kako bi naša zemlja postigla najbolje rezultate u pitanjima od ključnog značaja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici pohvalili političku zrelost koju su pokazali politički subjekti, a koja je omogućila mirnu tranziciju vlasti.

Bečić je podsjetio na odgovornost nove parlamentarne većine da predano sprovodi reforme za dalji napredak Crne Gore.

“I u tom kontekstu, iskazao je zahvalnost na doprinosu Savjeta Evrope u procesu jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira i afirmaciji evropskih vrijednosti i standarda”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: