Jović: Predsezona je izgubljena, akcenat masovne vakcinacije da bude na turističke radnike i ugostitelje

“Nijedna kompanija u turizmu ne može preživjeti još jednu sezonu kao što je bila prošlogodišnja. Od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome će zavisiti oporavak ukupne privrede”, navela je Jović u saopštenju

7193 pregleda 8 komentar(a)
Jović, Foto: SDP
Jović, Foto: SDP

Predsezona je zbog složene epidemiološke situacije, kašnjenja sa nabavkom prvih doza vakcina i sporog procesa vakcinacije izgubljena, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i dodali da je potrebno uložiti napore kako bi se pokušala spasiti glavna turistička sezona.

Članica Glavnog odbora SDP-a, Ana Jović, kazala je da bi još jedna turistička sezona, kao što je bila prošlogodišnja, bila pogubna za turizam.

“Nijedna kompanija u turizmu ne može preživjeti još jednu sezonu kao što je bila prošlogodišnja. Od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome će zavisiti oporavak ukupne privrede”, navela je Jović u saopštenju.

Prema njenim riječima, jedan od uzroka drastičnog pada crnogorske ekonomije prošle godine leži u strukturi privrede, koja se najvećim dijelom oslanja na turizam, sektor koji je među najpogođenijima pandemijom.

“Dovoljno je napomenuti da su u prošlogodišnjoj ljetnjoj sezoni prihodi od turizma bilježili pad 92 odsto”, dodala je Jović.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, od suštinskog je značaja, kako smatra, da se sprovede najavljena masovna vakcinacija od kraja aprila, čiji je cilj imunizacija građana, s akcentom na turističke radnike i ugostitelje, kako bi se spasila glavna turistička sezona.

“Ovim pristupom masovne imunizacije stanovništva šaljemo poruku emitivnim tržištima da smo sigurna destinacija, koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere”, poručila je Jović.

Ona je kazala da potencijalni turisti na emitivnim tržištima treba da budu pravovremeno informisani o načinu na koji će moći da svoj odmor provedu u Crnoj Gori.

“Pravovremeno informisanje je veoma važno jer podiže i sam osjećaj sigurnosti kod potencijalnih turista. Ono što je izvjesno je da će upravo bezbjednost i sigurnost, ponovo igrati veliku ulogu prilikom odabira destinacije za odmor”, dodala je Jović.

Ona smatra da je dostupnost Crne Gore, kao turističke destinacije veliki izazov, prema kojem se treba odnositi sa pažnjom.

“Bitno je obezbijediti kontinuitet avio dostupnosti naše destinacije, prije svega zbog činjenice da Crna Gora nema izgrađen auto-put i adekvatnu željezničku povezanost sa emitivnim tržištima. Smatram da je odluka Vlade o gašenju nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA) bila ishitrena i da ćemo posljedice takve odluke imati priliku da vidimo u narednom periodu”, saopštila je Jović.

Prema njenim riječima, trebalo je omogućiti nesmetano poslovanje MA do početka rada nove avio kompanije ToMontenegro.

“Kašnjenje nacionalnog avio-prevoznika sa saobraćajem, s obzirom na to da je početak bio najavljen od 1. aprila, direktno utiče na lošu pregovaračku poziciju. Nemoguće je razvijati turizam a ne oslanjati se na redovnu avio-kompaniju koja je u rukama države”, poručila je Jović.

Ona je saopštila i da Vlada treba adekvatno da reaguje donošenjem paketa mjera podrške turističkoj privredi, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa.

“Sektoru turizma su potrebne još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, kao što su subvencije na zarade zaposlenih, beskamatni kredite za očuvanje likvidnosti, smanjenje taksi za zakup plaža, javnih površina i drugih najmova”, zaključila je Jović.

Bonus video: