Škrelja: Način vođenja spoljne politike Vlade odražava amaterizam, diletantizam...

„Dok Abazović po međunarodnim adresama apeluje na Evropsku uniju (EU) da nas spasu od kineskog uticaja, ministar finansija Spajić, koji dan kasnije, ambasadoru Kine govori o jačanju odnosa Crne Gore i njegove zemlje?! Isti taj ministar je, uoči susreta sa kineskim ambasadorom i tvitova na kineskom, "Financial Times" ispričao sasvim drugu priču“, naveo je Škrelja

3483 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Škrelja, Foto: Luka Zeković
Škrelja, Foto: Luka Zeković

Način vođenja spoljne politike Vlade odražava amaterizam, diletantizam i kontinuirani pokušaj obmanjivanja inostranih partnera, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Luiđ Škrelja.

On je rekao da je očigledno da predstavnici Vlade doživljavaju neozbiljno međunarodnu zajednicu.

„I pokušavaju dvoličnost u diplomatiji da instaliraju kao glavni princip funkcionisanja, plasirajući dijametralno suprotne stavove, zavisno od toga ko im je sagovornik i kome je poruka namijenjena“, naveo je Škrelja.

Očigledan primjer za to, kako je kazao, je odnos prema Kini.

„Dok Abazović po međunarodnim adresama apeluje na Evropsku uniju (EU) da nas spasu od kineskog uticaja, ministar finansija Spajić, koji dan kasnije, ambasadoru Kine govori o jačanju odnosa Crne Gore i njegove zemlje?! Isti taj ministar je, uoči susreta sa kineskim ambasadorom i tvitova na kineskom, "Financial Times" ispričao sasvim drugu priču“, naveo je Škrelja.

Prema njegovim riječima, diplomatski amaterizam vlasti dodatno je naglašen reakcijama koje su dobili od EU.

Škrelja je kazao da su se efekti te strategije očitali istorijskim padom vrijednosti crnogorskih obveznica.

„Sve upućuje da je osmišljena taktika bila usmjerena na izbjegavanja plaćanja rate za kredit koji je uložen u infrastrukturni projekat vijeka, iako je ova Vlada, „tajno i organizovano“ zadužila građane 750 miliona eura, uz pravdanje da će ta sredstva biti korišćena za otplatu dugova“, naveo je Škrelja.

Prema njegovim riječima, ukoliko Vladi nije cilj da sasvim uništi međunarodnu reputaciju Crne Gore, „ona bi svoj populizam i strategiju obmane morala da izbjegava u međunarodnim odnosima“.

„U suprotnom, smatraćemo da to sve namjerno radi kako bi dugo i brižljivo građen internacionalni ugled naše države survali u ponor“, kazao je Škrelja.

Bonus video: