Građanska akcija: Dok ne dobijemo ustavnu narodnu Skupštinu Crne Gore omogućite nam samostalno tužilaštvo

“Da savjet ima 11 članova, sedam iz reda zamjenika tužilaca od kojih dva iz Vrhovnog državnog tužilaštva dva iz Višeg državnog tužilaštva i tri iz Osnovnih državnih tužilaštava, zatim dva poslanika Skupštine Crne Gore od kojih jedan iz opozicije i dva univerzitetska profesora pravnih nauka", predlaže Vujičić

8282 pregleda 4 komentar(a)
Vujičić, Foto: Građanska akcija
Vujičić, Foto: Građanska akcija

Budvanska NVO Građanska akcija, na debati u vezi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, predložila je da se Tužilački savjet formira na isti način kao u Republici Hrvatskoj.

“Da savjet ima 11 članova, sedam iz reda zamjenika tužilaca od kojih dva iz Vrhovnog državnog tužilaštva dva iz Višeg državnog tužilaštva i tri iz Osnovnih državnih tužilaštava, zatim dva poslanika Skupštine Crne Gore od kojih jedan iz opozicije i dva univerzitetska profesora pravnih nauka.Tužioci bi bili birani tajnim glasanjem od strane konferencije državnih tužilaca.Dva univerzitetska profesora pravnih nauka bila bi birana tajnim glasanjem od strane svih profesora pravnih fakulteta Republike Crne Gore”, kazao je pvlašćeni predstavnik Gradjanske akcije dr Božidar Vujičić.

Kako je naglasio, predsjednika savjeta birali bi članovi savjeta iz reda tužilaca iz vrhovnog državnog tužilaštva.

“Ustavna odredba, da je Vrhovni državni tužilac predsjednik Tužilačkog savjeta ne odnosi se i na vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i ne predstavlja problem da članovi savjeta biraju predsjednika savjeta iz reda članova savjeta iz reda Vrhovnog državnog tužilaštva. Poznato je da Crna Gora nema Vrhovnog državnog tužioca i male su šanse da će ga skoro dobiti. Ovakvim predlogom tužilaštvo bi moglo da radi samostalno, prvi put bi profesionalci imali većinu da donose odluke u Savjetu. Crna Gora bi dobila tužilaštvo koje bi moguće u početku sporije dalo rezultate ali dugoročno, tužilaštvo bi ojačalo samostalnost i kao takvo jednako postupalo prema svim učiniocima krivičnih djela, bez obzira da li se radi o predstavnicima skupštinske većine ili manjine i njima bliskim osobama”, istakao je Vujičić.

Podsjetio je da za je vrijeme vladavine DPS-a Skupštinska većina birala Vrhovnog državnog tužioca kojem je na osnovu ustavnih ovlašćenja određeno mjesto presjednika savjeta, četri ugledna pravnika i ministra pravde.

“Znači šest članova savjeta od jedanaest i tako ostvatrila većinu u Savjetu. Nova skupštinska većina zato što nema podršku v.d.Vrhovnog državnog tužioca a želi da ima većinu u Savjetu, Nacrtom zakona predlaže da umjesto četri ugledna pravnika Skupština bira pet uglednih pravnika, tako da sa ministrom pravde opet imaju većinu za donošenje odluka u Savjetu.Razlog više da se prihvati predlog Građanske akcije ili neki drugi predlog koji bi omogućio samostalnost tužilaštva je činjenica da je zbog korupcije i diskriminacije biračkog prava Skupština Crne Gore neustavna. Birači ne biraju neposredno kandidate sa liste, već izborne liste, Skupštinu ne čine poslanici koji se biraju neposredno, kandidati na izbornoj listi nemaju jednako biračko pravo da budu birani jer se mandati raspoređuju kandidatima po redosledu na listi”, kazao je Vujičić.

Nacrtom zakona, kako je naveo, vlast iskazuje namjeru nove skupštinske većine da nastavlja utabanom stazom DPS-a.

“Da većinom u Tužilačkom savjetu obezbijedi moć kojom će se u startu obračunati sa predstavnicima opozicije i njhovim rođacima, kumovima i dr., koji su se ogriješili o zakonu, a zatim vrlo moguće i za sebe obezbijede dugoročnu vlast i privilegije, kao što je to bio slučaj sa DPS-om”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: