Nova vlast preuzima Nikšić nakon praznika?

Tada bi trebalo da bude poznato i ko će biti predsjednici Skupštine i Opštine, kao i ostala kadrovska rješenja

49599 pregleda 426 reakcija 50 komentar(a)
Izbori održani 14. marta, Foto: Luka Zeković
Izbori održani 14. marta, Foto: Luka Zeković

Konstitutivna sjednica Skupštine Opštine Nikšić najvjerovatnije će biti održana odmah nakon vaskršnjih i prvomajskih praznika i do tada bi nova vladajuća većina trebalo da se usaglasi oko svih kadrovskih rješenja, uključujući i mjesto predsjednika Skupštine.

Pregovori traju više od mjesec dana, a predstavnici nove vlasti navodno se pridržavaju dogovora da “sve drže u tajnosti dok ne dođu do konačnog i sveobuhvatnog dogovora“.

Vlast bi trebalo da formiraju koalicije “Za budućnost Nikšića“ koju predvodi Demokratski front, “Mir je naša nacija“ na čelu sa Demokratama i “Crno na bijelo“ koju predvodi Građanski pokret URA.

Predsjednik lokalne Skupštine Radivoje Nikčević (DPS) za 29.april je zakazao sastanak sa predstavnicima izbornih lista koje su prošle cenzus.

“Kada se (konstitutivna) sjednica zakaže ona mora biti održana u roku od pet dana. Ja ću u skladu sa svojim ovlašćenjima zakazati sjednicu u predviđenim terminima, vodeći računa o neradnim danima zbog nastupajućih praznika”, rekao je Nikčević.

Iz Demokratske Crne Gore, međutim, navode da je očigledno riječ o neadekvatnom tumačenju Zakona o lokalnoj samoupravi i da je rok u kome je Nikčević trebalo da zakaže konstitutivnu sjednicu istekao juče.

Predsjednik nikšićkog odbora Demokrata Nemanja Vuković pojasnio je da je rok juče istekao, saglasno stavu 1 člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem je propisano da “prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik skupštine prethodnog saziva, najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora”.

“To iz razloga jer su konačni rezultati objavljeni na veb prezentaciji Opštinske izborne komisije 8. aprila kada su i utvrđeni, a službi Skupštine dostavljeni 9. aprila. Dakle, od tog dana teče rok od 15 dana za saziv sjednice naročito jer u Zakonu nije definisano da rok teče od dana objavljivanja u Službenom listu. Važno je istaći i da u Zakonu ne piše da se sjednica ne saziva i ne održava petnaesti dan od dana proglašenja konačnih rezultata, već u roku od 15 dana, što znači da nema potrebe da se čeka krajnji rok”, istakao je Vuković.

On je istakao da je očigledno da je riječ o neadekvatnom tumačenju Zakona jer se DPS veoma teško miri sa gubitkom vlasti. “Tome u prilog govori i činjenica da je odlazeći predsjednik Skupštine, gospodin Nikčević, prekršio Poslovnik o radu koji u članu 4 propisuje znatno kraće rokove za sazivanje i održavanje konstitutivne sjednice”.

Nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević kazao je prije nekoliko dana “Vijestima“ da pregovori o participiranju u vlasti idu svojim tokom i da će na konstitutivnoj sjednici imati rješenje za predsjednika Skupštine, ali i Opštine, kao i cjelovit dogovor, da se ne bi ponavljala situacija iz drugih opština.

“Još nijesmo razgovarali oko mjesta predsjednika Opštine, ali ostajemo pri ranije iznijetom stavu da to mjesto pripada nama, a koaliciji ‘Mir je naša nacija’ mjesto predsjednika SO. Za sada nema protivljenja tom predlogu, a da li će ga biti kasnije ne znamo“, kazao je Kovačević.

Nosilac liste “Mir je naša nacija” bio je potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica. Njegov kolega, potpredsjednik nikšićkog odbora te partije Nemanja Vuković kaže da se pregovori oko formiranja vlasti u Nikšiću odvijaju u korektnoj atmosferi i zadovoljavajućom dinamikom.

“Ipak, jedan od fundamentalnih principa na kojima počiva pregovarački proces u politici jeste da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno i njega se držimo kako ne bismo došli u situaciju kakva je bila u nekim opštinama. Naravno, nijesmo daleko od cjelovitog dogovora i vjerujemo da ćemo konstitutivnu sjednicu dočekati spremni”.

Iz GP URA “Vijestima” je rečeno da je dogovor da se ne izlazi u javnost do konačnih rješenja pregovaračkog tima za Nikšić.

“Konstitutivnu sjednicu treba očekivati nakon praznika, do kada će vjerovatno biti postignut dogovor”.

Koalicija “Za budućnost Nikšić” je na lokalnim izborima 14. marta dobila 11 odborničkih mandata, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo - Može Nikšić“ jedan mandat.

Koaliciji “Evropski tim za Nikšić“, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), pripalo je 18 mandata, Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića osvojio je jedan odbornički mandat, a Socijademokratska partija nije uspjela da pređe cenzus.

Davidović je nedavno kazao da su bivša vlast ali i novi pobjednici krivci za tešku situaciju u Nikšiću.

“Da je Narodni pokret pobijedio, mi bismo za ovo vrijeme zaposlili minimum hiljadu ljudi i sigurno bismo konstituisali vlast ima mjesec dana i počeli da radimo na svim projektima koje sam postavio kao našu izbornu platformu. Ovako, čekajmo Vaskrs u gradu gladnih. Vidimo da vlast u Nikšiću još ne može da se konstituiše i da će tu biti velike bitke oko fotelja”.

Janjušević: Situacija bolja nego 2012. kada je dug bio 42 miliona

Analitičar Dragiša Janjušević ocijenio je da DPS ostavlja u boljoj situaciji Opštinu nego što je bio slučaj 2012. godine, kada je opozicija trebala da preuzme vlast od DPS sa minusom koji je iznosio više od 42 miliona evra.

“Tada ja Vlada morala da reaguje i gasi taj finansijski požar. Drugo je pitanje, u kakvom stanju DPS ostavlja Opštinu sa aspekta zaposlenih i glomaznosti administracije“, kazao je Janjušević.

Izbori u Nikšiću ostaće upamćeni i po “podgrijanoj” atmosferi, po tome da se ponovo “branila“ Crna Gora...

Janjušević
Janjuševićfoto: Pr Centar

“Kada je riječ o tome da li je odbranjena Crna Gora na prošlim lokalnim izborima, nadam se da nikada više nećemo imati izbore u kojima supremaciju imaju nacionalne, identitetske, državotvorne teme u odnosu na lokalne i elementarno životne. Najviše su ugroženi bili građani Nikšića zato što je neko iz bojazni da će se najjača partija u državi pocijepati ili izgubiti značajan dio članstva pribjegao ovim temama kako bi homogenizovao biračko tijelo na uštrb lokalnim temama i svakodnevnim problemima“, kazao je Janjušević.

Bonus video: