Sekulović: Situacija stabilna, ali i komplikovana zbog visoke polarizacije

Sekulović je kazao da se trenutne auto-kolone organizuju putem društvenih mreža, policijski službenici prate profile na mrežama, a da rezultati često izostaju iz objektivnih razloga, zbog čega službu za sajber kriminal treba ojačati

52729 pregleda 166 reakcija 56 komentar(a)
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2021. 17:10h

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su period nakon izbora obilježile visoke tenzije i događaji koji duboko dijele građane.

On je na kontrolnom saslušanju na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da je ipak bezbjednosna situacija stabilna, ali i komplikovana zbog visoke polarizacije.

"Zbog toga ona lako može promijeniti svoju prirodu", kazao je Sekulović tokom kontrolnog saslušanja o bezbjednosnoj situaciji.

Saopštio je da su sva okupljanja građana bila neprijavljena i organizovana putem društvenih mreža.

Naveo je da su tokom perioda od 30. avgusta prošle godine registrovani slučajevi napada na vjerske objekte, raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, polarizacije građana po nacionalnoj osnovi, međusobni incidenti, okupljanja i autokolone.

Registrovana su, kako je naveo u izvještaju kojeg je pripremio za članove Odbora, 152 okupljanja na kojima je bilo oko 133.000 građana.

Kazao je i da se kako se trenutne auto-kolone organizuju putem društvenih mreža, policijski službenici prate profile na mrežama, a da rezultati često izostaju iz objektivnih razloga, zbog čega službu za sajber kriminal treba ojačati.

Naveo je da je registrovano 96 auto-kolona, "a taj broj sada je sigurno veći", kao i 56 drugih vrsta okupljanja, koja su u nekim situacijima dovodila do prekida saobraćaja.

Takođe, kako je dodao, otežavajuća okolnost za policiju je i pandemija koronavirusa.

Saopštio je da su trenutno zaražena 73 policijska službenika, a 28 ih je u samoizolaciji, dok je pet preminulo.

Naveo je da u velikom broj javnih okupljanja organizovanih zbog političkih razloga, policija zna ko su organizatori.

"Ali postoji latentna opasnost da ovakva okupljanja izazovu sukob. Postupamo bez ikakve selektivnosti i diskriminacije", kazao je Sekulović.

U MUP-u, kako je dodao, smatraju da bi svako represivno postupanje dodatno produbilo tenzije.

Policijski službenici su, kako je kazao, podnijeli 21 krivičnu prijavu protiv 39 osoba.

Sekulović je naveo da je policija rasvijetlila počinjena krivična djela i okončala postupanje u 19 predmeta.

Miloš Konatar (URA) kritikovao je partijske reakcije u vezi sa akcijom hapšenja pripadnika Kavačkog klana.

"Mislim na saopštenja DPS i SD. Imali smo likovanje što su pripadnici kriminalnog klana pušteni da se brane sa slobode, a imali smo i potpirivanje tog likovanja od pojedinih medija", rekao je Konatar.

Poručio je da treba "zajedno da se borimo".

"Apelujem na sve da gledamo viši interes, a to je bezbjednost građana Crne Gore", kazao je Konatar.

Konatar
Konatarfoto: Savo Prelević

Predrag Bošković (DPS) rekao je da njegova partija podržava akcije policije u cilju borbe protiv kriminala.

Tvrdi da DPS nije komentarisao hapšenje, niti je bilo likovanje, već su reagovali na komentar lidera GP URA Dritana Abazovića.

"Sve što se trenutno medijski spinuje iz zgrade preko puta je toliko degutantno da vrijeđa zdrav razum...Vi ovdje spinujete, a vaši mediji će to obraditi da bi ljepše zvucalo, da je DPS likovao", rekao je Bošković.

Bošković
Boškovićfoto: Savo Prelević

Konatar je odgovorio da bi volio da ima medije, ali nema.

"Ne znam da li mi živimo u istoj državi. Da li ste osjetili atmosferu na portalima koji jesu vaši? Da ne govorim o društvenim mrežama gdje se likovalo zbog puštanja kriminalaca... Loše je za nas kao društvo da idemo u tom pravcu", kazao je Konatar.

Ivan Brajović (SD) rekao je Konataru da je tačno da nemaju medije, "ali neki mediji imaju vas".

Konatar je odgovorio da "niko ne posjeduje GP URA niti Dritana Abazovića".

"Nijedan medij ne posjeduje moju partiju, ali ne posjeduje je ni organizovani kriminal", kazao je Konatar.

Apelovao je da se ne crtaju političke mete zbog kratkoročnih političkih ciljeva.

Raško Konjević (SDP) rekao je da treba svi u parlamentu da pokušaju da daju doprinos na smirivanju tenzija.

Pitao je da li UP raspolaže operativnim podacima da sudija Višeg suda Miroslav Bašović radi za mafiju ili za neki od kriminalnih klanova.

"Ako UP raspolaže sa ovim operativnim podacima, onda svi treba da damo podršku policiji", kazao je Konjević.

On je dao Sekuloviću fotografiju i rekao da pored Nasera Keljmendija sjedi novi načelnik CB Bar.

"Trebalo je provjeriti do kraja, ako nije sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar", rekao je Konjević.

Članovi Odbora slažu se da je bilo službenih propusta na Bogetićima tokom protesta pristalica Patriotsko-komitskog saveza.

Iz vlasti su kritikovali policiju što nije radila svoj posao i obezbijedila nesmetan saobraćaj, dok iz opozicije optužuju službenika policije da je vozilom Vlade "pokupio" dva učesnika protesta.

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da je na Bogetićima, da ne ulazi u to koliko je ko kriv, očito bilo grešaka.

"Da se radilo profesionalno ne bi do onoga došlo. Ali neka to bude jasno i veliko upozorenje", naveo je Ivanović.

Branko Čavor (DPS) smatra da izvršna vlast djeluje konfuzno i netransparentno, da su tenzije i dalje visoke, zbog čega očekuje da kontrolna saslušanja budu češća.

Navodi da se iz izvještaja ministra ne vidi umiješanost bivšeg direktora policije Veselina Veljovića u dešavanja na Bogetićima.

Predsjednik Odbora Milan Knežević (DF) kazao je da kad god Zdravko Krivokapić predloži neki zakon "pet auta na Bogetiće i dva na Cetinju" i on se povuče pa zato ne treba da čudi što se o predlozima Vlade ne glasa.

"Nijesmo u stanju da realizujemo izborni program jer se to nekome ne sviđa. Nije se ni meni sviđalo mnogo toga", rekao je Knežević.

On je osudio svaki vid agresije i širenje vjerske i nacionalne mržnje širom Crne Gore.

Pitao je ministra da li ima informacije da li su se u kafani Bistro sastali Zoran Lazović, njegov sin Petar, bivši policijski funkcioner Enis Baković sa Branom Mićunovićem i da li je Mićunović bezbjednosno- interesantno lice.

Sekulović je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da su u vozilu Vlade na Bogetićima bile dvije štićene ličnosti.

Rekao je da načelnik CB nije bio obaviješten o prolasku tog auta, a trebalo je da bude.

"Auto je već bilo u pokretu kad su ljudi sjeli na njega...da je to bilo u nekim drugim državama postupanje bi bilo i teže", naveo je Sekulović.

Sergej Sekulović saslušanje
foto: Savo Prelević

Govoreći o postupanju policije u slučaju novinara Seada Sadikovića i Nebojše Šofranca, podsjetio je da Šofranac nije želio da procesuira izvršioce i da se ne radi o istim događajima.

"Ovdje je bio u pitanju doček sportiste i teško da policija može da spriječi nekog da opsuje", kazao je Sekulović.

Rekao je da spontana okupljanja takođe mogu biti zakonita i da oni koji izražavaju svoje političke stavove nijesu kriminalci.

Kazao je da je zadovoljan postupanjem policije koja je bila ekstra tolerantna i ponosan je na to i preuzima svu odgovornost.

"Ipak jedno je kad blokirate put na pola sata, sat i na šest sati sa najavom i sjutra ćemo. Ovdje smo imali izbor da razbijemo skup ili podnesemo prekršajne prijave. Odlučili smo se za prijave", naveo je Sekulović.

Dodao je da sumnja da je neko želio da izazove veći incident u slučaju reakcije policije.

Sekulović je rekao da je izvršena procjena pojedinih političkih aktera sa političkim djelovanjem na terenu da se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije prikažu selektivno i smatra da su većinu zamki uspjeli da savladaju.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da sudija Bašović radi za mafiju, rekao je da ne može to da kaže i da o dokazima u predmetu ne može da priča sve i da to zna.

"Nije dobro za sudstvo da u ovakvom slucaju postoje dvije različite sudske odluke. Tako se slabi povjerenje u sudstvo", naveo je Sekulović.

Što se tice fotografije sa Keljmendijem, pozvao je sve koji imaju neke takve dokaze da ih dostave.

Napomenuo je važan datum nastanka fotografije.

"Vrlo je moguće da je fotografija bila iz mandata nekog prethodnog ministra, pa se nije reagovalo", kazao je.

Kazao je i da su identifikovali suštinski problem u biračkom spisku, zašto ne raste broj stanovnika, a raste broj birača.

"Formirali smo radnu grupu za izmjene zakona, javna rasprava je u toku, ništa ne radimo iza leđa. Na kraju, taj zakon će se usvajati u parlamentu", kazao je Sekulović.

Sekulović na sjednici odbora
Sekulović na sjednici odborafoto: Savo Prelević

Dodao je da je saglasan da je skup 6. septembra bio primjer policijske selektivnosti gdje je policija asistirala političkom skupu.

Smatra da je Odluka o kriterijumima za državljanstvo izašla iz okvira onoga sto joj zakon omogućava.

"Promjenom te odluke mi je upodobljavamo zakonu", rekao je i ponovio da ona neće izazvati demografske promjene.

Dodao je da povlačenje zakona nije znak slabosti i tačno je da je cilj određenih aktivnosti da se Vlada pokaže slabom, ali smatra da je ova Vlada sa autoritetom i vrijeme će još bolje to pokazati.

Rekao je da je policija operativno nezavisna i da ministar ne može da barata podacima iz predmeta.

"Vjerujem da će se uraditi sve da osobe koje trenutno nijesu dostupne državnim organima to i budu", kazao je Sekulović.

Najavio je da će provjeriti kako je Radoje Zvicer izašao iz Crne Gore.

Rekao je i da nema informacije o sastanku u kafani Bistro na dan hapšenja pripadnika Kavačkog klana.

Najavio i da će provjeriti da li su članovi familije visokih policijskih funkcionera zaposleni u Upravi policije, navodeći da "jeste ćerka Blagojevića i sin Lazovića".

Sekulović je, odgovarajući na pitanje Kneževića, rekao da ne zna koji je visoki funkcioner iz Vlade imao kontakt sa osumnjičenim za šverc cigareta u Baru.

Odgovarajući na pitanje Ervina Ibrahimovića (BS) Sekulović ka kazao da kada je rijeć o ekstremnoj desnici situacija nije opasna i da je pod kontrolom.

Ibrahimović je poručio da ne smijemo ostati nijemi na sva ova dešavanja koja nevjerovatno podsjećaju na '90 i da su majine zabrinute.

Sekulović je rekao da nije zadovoljan što se nijesu riješili slučajevi iz Pljevalja.

Dragan Krapović (Demokrate) smatra da je većina incidentnih situacija u Crnoj Gori iscenirana da bi se podigle tenzija, a i da se prikriju neke radnje kao što je dodjela stanova, kontakti sa kriminalom, nezakoniti aranžmani sa investitorima...

"Mislim da današnje vrijeme nije vrijeme 90-ih, ali se nažalost neke paralele mogu povući. Želim da dobijemo pravosudni i institucionalni epilog za ove teme, a da mi poslanici tome damo pun doprinos", poručio je Krapović i podsjetio da mnogi slučajevi iz 90-ih nijesu imali epilog kao što je Kaluđerski laz, Štrpci, Bukovica.

Knežević je podsjetio da je tada na vlasti bio DPS i da Mila Đukanovića, koji je tada bio premijer, niko ne pita za te slučajeve.

Milo Božović (DF) smatra da je Uprava policije i dalje zarobljena od neformalnih centara moći u državi i da i dalje postoji selektivnost u postupanju.

Zamjenik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić rekao je da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj bezbjednosnoj situaciji i pred ozbiljnim izazovima.

Smatra da su se desili ozbiljni propustu u odnosu na zaštitu podataka, a što može imati za posljedicu narušavanja međunarodne i regionalne saradnje.

Napad na vojnika Čanjaka riješen

Sekulović je, odgovarajući na pitanje Kneževića, kazao da je napad na vojnika Raja Čanjaka riješen, da su identifikovani napadači i da je slučaj u tužilaštvu.

"Što se tiče Bijele, nemam još sve informacije jer je to bilo sinoć", rekao je Sekulović.

Slučaj Grujičić se, kako je dodao, desio prije njegovog stupanja na dužnost, ali se u tužilastvu vodi istraga, a stav unutrašnje kontrole je negativan.

Odbor je na kraju sjednice usvojio izvještaj o saslušanju ministra unutrašnjih poslova u vezi sa bezbjednosnom situacijom uslijed registrovanih propusta u postupanju policije.

Odbor je jednoglasno odlučio da Skupštini predloži sljedeći zaključak:

"Povodom realizovanog kontrolnog saslušanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića u vezi sa bezbjednosnom situacijom u Crnoj Gori, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, uslijed registrovanih propusta u postupanju, u odnosu na događaje koji mogu ugroziti javni red i mir, dužni su postupati sa posebnom pažnjom i sa punim profesionalnim kapacitetom, u cilju očuvanja vladavine prava, mira i stabilnosti, i obezbjediti punu zaštitu života i imovine svih građana Crne Gore".

Bonus video: