Đukanović ponovio želju da papa Franjo posjeti Crnu Goru, kada se stvore neophodne pretpostavke

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom

4429 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovio je želju da papa Franjo uskoro ostvari planiranu posjetu Crnoj Gori, kada se za to stvore neophodne pretpostavke.

Đukanović je danas primio nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironju.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, izrazio zadovoljstvo prilikom da ugosti predstavnike katoličke crkve u Crnoj Gori i sa njima razgovara o pitanjima buduće saradnje države Crne Gore i katoličke crkve.

"On je ocijenio da je ta saradnja uzorna sa opredijeljenošću za njeno dalje unapređenje na temeljima prepoznatog multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera crnogorskog društva. Predsjednik je podsjetio da se na prostorima Crne Gore vjekovima prožimaju neke od najvećih svjetskih religija pravoslavlje, katoličanstvo, islam i judaizam, čijim je koegzistiranjem i iskrenim međusobnim poštovanjem različitosti izgrađen ambijent tolerantnosti koji su predano gradili crnogorska država i njeni građani. Poseban doprinos dala je katolička vjerska zajednica brigom za dobro čovjeka i dobro Crne Gore kao istinski građanske države", poručio je Đukanović.

On je pozdravio misiju Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških i drugih pitanja , uz zadovoljstvo kvalitetom odnosa Crne Gore i Vatikana, visoko cijeneći zalaganje pape Franja za mir, pravdu, jednakost među ljudima, humanitarnu pomoć i vladavinu prava.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, izrazivši spremnost za pružanje neophodne podrške otvaranju rezidencijalnog predstavništva, Nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, kao još jedne potvrde bliskih i prijateljskih veza dvije države.

"Prepoznajući djelovanje kaoličke zajednice u Crnoj Gori na unapređenju i intenziviranju ekumenskog dijaloga, Predsjednik je podsjetio na inicijativu za otvaranje Međunarodnog omladinskog ekumenskog centra u Prčnju, koje bi nosilo ime don Branka Sbutege. U susret sjutrašnjem ustoličenju kotorskog biskupa Predsjednik je monsinjoru Ivanu Štironji uputio najsrdačnije čestitke uz želje za uspješan rad u obostranom interesu, i iskoristio priliku da zahvali doskorašnjem biskupu monsinjoru Iliji Janjiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji".

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Crne Gore, Đonlješaj i Štironja, zahvalili su Đukanoviću na prijemu.

"Ukazavši na viševjekovno trajanje ove vjerske zajednice u Crnoj Gori istakli su da je katoličkoj crkvi izuzetno stalo ne samo za vjernike, već i za dobro države Crne Gore i njene stabilnosti, onako kako Crna Gora zaslužuje. Iskazali su punu podršku inicijativi da se u realnim rokovima ostvari istorijska posjeta Svetog oca Crnoj Gori i mogućem otvaranju Nuncijature u Podgorici. Zajednički je ocijenjeno da se pitanja vezana za slobodu vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica moraju razmatrati u dijalogu države sa svim vjerskim zajednicama, vrlo pažljivo i strpljivo na način da se dođe do najoptimalnijih rješenja, bez ishitrenih poteza, na inkluzivan način. Na liniji produbljivanja postojeće saradnje nadbiskup Đonlješaj i biskup Štironja pozvali su Predsjednika da posjeti sjedišta katoličke crkve u Baru i Kotoru, što je zadovoljstvom prihvaćeno. Sjutrašnjem činu ustoličenja novog kotorskog biskupa Ivana Štironje u ime Predsjednika Crne Gore prisustvovaće savjetnik Srđan Spaić", navodi se u saopštenju .

Bonus video: