Pejčinović Burić razgovarala sa Radulovićem: Vlada o osjetljivim pitanjima da se okrene dijalogu

"Ključno je da se o osjetljivim pitanjima poput pravosuđa i tužilaštva, Vlada okrene dijalogu sa svim političkim stranama, kako bi se došlo do društveno prihvatljivog konsenzusa, a u skladu sa standardima EU i organizacije kojom rukovodim"

3794 pregleda 1 komentar(a)
Đorđe Radulović, Foto: Gov.me
Đorđe Radulović, Foto: Gov.me

Savjet Evrope ima veliki značaj kao organizacija koja promoviše i štiti demokratske vrijednosti, posebno u doba epidemiološke krize i rastućih tenzija u Evropi, zaključeno je danas na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i generalne sekretarke te organizacije Marije Pejčinović Burić.

Šef crnogorske diplomatije zahvalio je sagovornici na njenom ličnom angažmanu, ali i tradicionalnoj podršci Savjeta Evrope i njegove Programske kancelarije u Podgorici. „Smjernice i ekspertiza koju nam pružate predstavljaju svojevrstan putokaz u našem usmjerenju ka političkom Zapadu“, istakao je on.

Radulović je, kako je saopšteno, naglasio da su ključne vanjskopolitičke aktivnosti crnogorske Vlade usmjerene na NATO savezništvo, članstvo u EU i promociju dobre bilateralne i regionalne saradnje. Na toj liniji, podsjetio na značaj saradnje sa tijelima Savjeta Evrope, sa posebnim naglaskom na Venecijansku komisiju, u okviru nekih od najbitnijih reformskih procesa u našoj zemlji, koji se prvenstveno odnose na tematiku pretpristupnih poglavlja 23 i 24.

Trenutni prioritet je reforma u tužilaštvu i pravosuđu – ocijenili su sagovornici, istakavši značaj dijaloga Vlade Crne Gore sa predstavnicima Venecijanske komisije, posebno u pogledu dobijenih preporuka i mišljenja u dijelu zakonskih rješenja koja su suštinski važna za ovu oblast. Radulović je, u tom kontekstu, upoznao generalnu sekretarku Pejčinović-Burić da su u revidiranom tekstu Predloga izmjena zakona o Državnom tužilaštvu inkorporirane već dobijene preporuke Venecijanske komisije, te da će kao takav uskoro biti dostavljen tom savjetodavnom tijelu Savjeta Evrope.

„To je pokazatelj naše posvećenosti kvalitetnom sprovođenju reformi, u koordinaciji sa našim evropskim partnerima“, zaključio je on. „Crna Gora je kredibilan partner Savjeta Evrope, i vjerujemo da ćemo zajedničkim zalaganjem doprinijeti što skorijem ispunjenju vašeg glavnog vanjskopolitičkog cilja – članstvu u EU“, poručila je Pejčinović – Burić. Ona je potvrdila da će Savjet Evrope nastaviti da podržava Crnu Goru u okviru ključnih reformi kroz ekspertizu i promovisanje zajedničkih vrijednosti, te da je ohrabrena porukama šefa crnogorske diplomatije u pogledu kvalitetne i konzistentne komunikacije sa predstavnicima Savjeta Evrope. U tom smislu, ona je poručila da je „ključno da se o osjetljivim pitanjima poput pravosuđa i tužilaštva, Vlada okrene dijalogu sa svim političkim stranama, kako bi se došlo do društveno prihvatljivog konsenzusa, a u skladu sa standardima EU i organizacije kojom rukovodim." Pored ljudskih prava i vladavine prava, Radulović je istakao da je Crna Gora usmjerena ka zaštiti medijskih sloboda i slobode govora kao jednih od temelja demokratskih društava. Sagovornici su izrazili nadu da će u periodu koji slijedi biti u prilici da uživo razmijene mišljenja o svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Bonus video: