Skupština i OEBS ostvarili saradnju na opremanju dvije parlamentarne konferencijske sale

"Na prvom mjestu, obezbijedila je da građani Crne Gore imaju potpuni uvid u rad radnih tijela i aktivnosti poslanika i ovih dana razgovarajući širom Crne Gore sa građanima vidim da pomno, svakodnevno i intenzivno prate sjednice radnih tijela, što meni kao predsjedniku parlamenta pričinjava veliko zadovoljstvo", kazao je Bečić

4218 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Table na ulazu u Plavu salu i Crveni salon, postavljene u znak zahvalnosti na video opremi za direktan prenos i emitovanje sjednica skupštinskih odbora koju je OEBS donirao Skupštini, danas su otkrili predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe.

Bečić je kazao da je jedan od najznačajnijih projekata koje je realizovala Skupština i Misija OEBS-a, gdje je Skupština izdvojila jedan, a Misija značajniji i veći dio sredstava, obezbijedio da se tri skupštinske sale u kojima se održavaju sjednice radnih tijela opreme najsavremenijom opremom, robotizovanim kamerama i drugom neophodnom opremom, koja je omogućila da se "prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta uživo i direktno prenose sjednice radnih tijela"

"Na prvom mjestu, obezbijedila je da građani Crne Gore imaju potpuni uvid u rad radnih tijela i aktivnosti poslanika i ovih dana razgovarajući širom Crne Gore sa građanima vidim da pomno, svakodnevno i intenzivno prate sjednice radnih tijela, što meni kao predsjedniku parlamenta pričinjava veliko zadovoljstvo", kazao je on.

Istakao je da za kratko vrijeme su učinili mnogo kako bi podigli otvorenost, transparentnost i javnost rada, a sve u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne funkcije parlamenta.

On je podsjetio na izradu nove veb prezentacije koja omogućava pretragu relevantnih podataka u otvorenom formatu, institucionalizovanje predstavki, čime je, kako je naveo, jasno uređen odnos između građanina i Skupštine Crne Gore, a kako je kazao, pri kraju je i veliki projekat digitalizacije zakonodavnog procesa

Zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe podsjetila je da Misija OEBS-a u Crnoj Gori od 2006. godine sprovodi aktivnosti u cilju pružanja podrške Skupštini u ispunjenju njenih uloga kao efikasnog zakonodavca, tijela koje vrši nadzor izvršne vlasti i foruma za politički dijalog.

"Ponosni smo što možemo da podržimo skupštinske inicijative javnog informisanja, koje će građanima omogućiti da prate rad poslanika i poslanica. Donirana oprema predstavlja dugotrajnu imovinu koja će osigurati povećanu otvorenost rada parlamentarnih odbora. Ova oprema se već koristi i omogućuje direktan prenos sjednica odbora na veb stranici skupštine, kao i direktan prenos na novom parlamentarnom kanalu", kazala je ona.

Bonus video: