Gazivoda: DIK potencijalno stavila na raspolaganje podatke o ličnosti za preko 25.500 svojih građana drugoj državi

"U slučaju da softver za provjeru upisa u birački spisak Republike Srbije "pamti" unose, Državna izborna komisija stavila je na raspolaganje podatke o ličnosti za preko 25.500 svojih građana drugoj državi", naveo je Gazivoda

11223 pregleda 18 komentar(a)
Gazivoda, Foto: Boris Pejović
Gazivoda, Foto: Boris Pejović

Advokat Siniša Gazivoda upozorio je da je Državna izborna komisija potencijalno stavila na raspolaganje podatke o ličnosti za preko 25.500 svojih građana drugoj državi.

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je danas da su u biračkom spisku za opštinu Herceg Novi, upisana 1.973 birača koji imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz DIK-a su naveli da su to utvrdili upoređivanjem podataka iz biračkog spiska za opštinu Herceg Novi sa jedinstvenim biračkim spiskom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom javnom portalu.

"U slučaju da softver za provjeru upisa u birački spisak Republike Srbije "pamti" unose, Državna izborna komisija stavila je na raspolaganje podatke o ličnosti za preko 25.500 svojih građana drugoj državi", napisao je Gazivoda na Tviteru.

Članova DIK-a Milisava Ćorića, Dražena Medojevića, Vladimira Čađenovića i Koče Đurišića saopštili su da je DIK, posredstvom sekretara iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), grubo zloupotrijebila lični podatak svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi.

Oni su kazali da je sekretar DIK-a naložio zaposlenom u tom organu da svaki jedinstveni matični broj građanina (JMBG) provjerava i to na krajnje selektivan način, izabravši biračke spiskove dvije države iz regiona.

Sekretar DIK-a je Nikola Dedeić.

Bonus video: