dostavljen predlog izmjena zakona

Drugi pokušaj “provjetravanja” tužilaštva

Dogovor šefova poslaničkih klubova je da se o predlogu raspravlja 11. maja, a navodno bi do tada i Venecijanska komisija trebalo da dostavi mišljenje

19106 pregleda 64 reakcija 6 komentar(a)
Bošnjak, Konatar i Radunović, Foto: Alisa Hajdarpašić
Bošnjak, Konatar i Radunović, Foto: Alisa Hajdarpašić

Šefovi poslaničkih klubova skupštinske većine dostavili su u proceduru Predlog izmjena zakona o državnom tužilaštvu, koji je gotovo identičan onome o kome se razgovaralo prethodnih dana na raspravama koje je organizovao vicepremijer Dritan Abazović.

Dogovor šefova poslaničkih klubova je da se o predlogu raspravlja na sjednici 11. maja, a navodno bi do tada i Venecijanska komisija Savjeta Evrope trebalo da dostavi mišljenje, potvrđeno je “Vijestima”. Sagovornik je rekao da ne očekuju negativno mišljenje jer je, kako je naveo, većina preporuka VK ispoštovana. Izuzev u dijelu reizbora vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer je nerealno da će nakon odlaska Ivice Stankovića u penziju, biti izabran njegov nasljednik zbog nepostojanja dvotrećinske većine.

Poslanici Demokratskog fronta Slaven Radunović i Branka Bošnjak juče su na pres konferenciji kazali da će se Zakon o tužilaštvu usvojiti bez obzira na mišljenje VK i da se dodatne sugestije mogu usvajati amandmanski.

Parlamentarna većina je ranije predložila izmjene tužilačkih zakona, ali su one povučene iz procedure zbog negativnog stava VK.

VK protiv reizbora v.d. VDT-a: Stanković
VK protiv reizbora v.d. VDT-a: Stankovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar, istakao je da očekuju da VK neće imati negativno mišljenje koje bi trebalo da dostave, kako je naveo, do 11. maja kada će se na dnevnom redu sjednice Skupštine naći zakon.

On je objasnio da mišljenje VK nijesu tražili prije predaje zakona u skupštinsku proceduru, jer im je u nezvaničnim kontaktima rečeno da nacrt zakona mora da se formalizuje.

“Bilo koji nacrt prije stavljanja u skupštinsku proceduru je podložan izmjenama prije dogovora poslaničkih klubova parlamentarne većine. Mi smo napravili dogovor, odnosno zajednički predlog i taj predlog je dat u skupštinsku proceduru, a biće poslat VK. Na ovom predlogu je moguće amandmasnki djelovati. Ja apsolutno nemam dilemu da ćemo imati negativno mišljenje VK, jer smo ispoštovali preporuke VK. Glavna zamjerka im je bila što je postojao poseban zakon koji je tretirao Specijalno državno tužilaštvo, mi smo taj dio ispoštovali. Ono što je bilo načelno za sastav Tužilačkog savjeta je implementirano već u ovom predlogu, VK nije imala ništa protiv promjena unutar sastava TS, jer su to ocijenili da jeste u skaldu sa evropskom praksom. Sve izmjene su rađene u skladu sa preporukama VK. Uvijek će biti mišljenja pravnika, ono što je bitno da načelno nemamo negativni stav koji blokira put Crne Gore prema Evropskoj uniji”, kazao je Konatar.

Branka Bošnjak je naglasila da će uvažiti ono što kaže VK, ali da to ne znači da su najbolja rješenja ona koja ova komisija nudi. Kao primjer toga je navela davanje pozitivnog mišljenja VK za sadašnje biranje čelnih ljudi u tužilaštvo kroz dvotrećinsko ili tropetinsko glasanje u Skupštini koje se pokazalo, kako je rekla, kao loše rješenje.

“Ovaj predlog zakona je mjera kompromisa, bilo bi lijepo da dobijemo pozitivno mišljenje kao što je najavljeno, a iako ne bude to pozitivino mišljenje mi ćemo sigurno glasati ovaj zakon, zbog toga što je vrlo važno da mi krenemo konačno u proces borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer to od nas očekuju naši birači”, kazala je Bošnjak.

Ona je istakla savjetodavnu ulogu VK:” Zamjeram im što su dali pozitivno mišljenje za produžetak mandata uglednim pravnicima, a ranije su dali i pozitivno mišljenje za dvotrećinsko biranje za VDT koje se sad pokazalo kao blokada. Mi ćemo uvažiti mišljenje VK, ali ne znači da su najbolja rješenja, ona koja ona nude”, rekla je Bošnjak.

Ona je pozvala sve stručne visokoškolce da se jave na konkurs za članove Tužilačkog savjeta, jer, kako tvrdi, veoma je bitno da u Tužilačkom savjetu imamo “prave prepoznate borce protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Ovo će biti prva tačka dnevnog reda 11. maja i onda ćemo odblokirati usvajanje ostalog, jer ćemo onda krenuti da radimo redovno i intenzivno u Skupštini Crne Gore”, kazala je Bošnjak.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je ponovio da će se zakoni o tužilaštvu usvojiti i da će, ukoliko bude predloga izmjena, to će uvažiti naknadno, odnosno da će se zakoni usvojiti bez obzira na VK.

On je istakao da su odustali od Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da su u Zakon o državnom tužilaštvu inkorporirali rješenja iz tog zakona. “Ovaj zakon će biti usvojen na sjednici 11. maja. Ako bude nekih primjedbi koje se mogu uvažiti, uvijek možemo zakon dopuniti u redovnoj proceduri”, rekao je Radunović.

Kazao je da su ovim napravili krupan korak i zarobljenu instituciju stavljaju u poziciju da se revitalizuje tako što će novi Tužilački savjet i novi v.d. VDT-a imati mogućnost da pokažu kako sve može drugačije.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potrebe unapređenja rezultata rada Tužilačkog savjeta, ali i kompletnog Državnog tužilaštva, koji se direktno odražavaju na funkcionisanje državno-tužilačke organizacije, ali i na ispunjenje uslova neophodnih za pristupanje Crne Gore EU, piše u predlogu zakona