Vuksanović Stanković: Kroz aktivnosti Zakonodavnog odbora pokazan potcjenjivački odnos nove vlasti prema Skupštini

Sjednica na kojoj je, između ostalog, trebao da se razmatra i budžet Crne Gore za ovu godinu, trebalo da počne u 10 sati, ali je samo nekoliko minuta prije početka odložena zbog odsustva ministra finansija Milojka Spajića, međutim poslije manje od sat vremena ponovo je zakazana i započela rad, iako ministar nije ni prisustvova

8148 pregleda 38 reakcija 37 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Kroz aktivnosti Zakonodavnog odbora iznova je pokazan potcjenjivački odnos Vlade Crne Gore i nove vlasti prema Skupštini Crne Gore, kao predstavničkog doma svih građana, kazala je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je pojasnila da se sjednica na kojoj je, između ostalog, trebao da se razmatra i budžet Crne Gore za ovu godinu, trebalo da počne u 10 sati, ali je samo nekoliko minuta prije početka odložena zbog, kako je naveo predsjednik Odbora Marko Kovačević, odsustva ministra finansija Milojka Spajića.

Dodaje da je međutim poslije manje od sat vremena ponovo zakazana i započela rad, iako ministar finansija nije prisustvovao, a predstavnici vladajuće koalicije su "nastavili rad kao da ništa nije bilo"

"Poslovnik o radu Skupštine u članu 67 jasno propisuje da je u radu "odbora dužan da učestvuje nadležni ministar, ako je određen za predlagača akta". Kako se radi o najvažnijem aktu, budžetu Crne Gore za 2021. godinu, a koji po prvi put u nekoliko decenija nije donešen do 31. decembra, jasno je da se i kroz ove primjere nastavlja neozbiljnost vlasti i njihove skupštinske većine zbog koje ispaštaju svi građani naše zemlje i crnogorska privreda", navela je Vuksanović Stanković u svom saopštenju.

Ona je istakla da matični Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prošle sedmice nije razmatrao zakonski predlog zato što se nije pojavio ministar finansija Milojko Spajić, tako da je, kako kaže, na djelu potpuna pogubljenost u ostvarivanju zakonodavne uloge Skupštine Crne Gore.

"Da zaključimo, pored toga što je jasno nepoštovanje Skupštine od predstavnika izvršne vlasti, postaje očigledno da i unutrašnji odnosi unutar parlamentarne većine blokiraju rad najznačajnijeg zakonodavnog doma, što će za posljedicu imati produbljivanje institucionalne, ekonomske i socijalne krize sa kojom se Crna Gora suočava", smatra poslanica SDP-a.

Bonus video: