interparlamentarna konferencija

Varhelji: Budućnost Zapadnog Balkana bez sumnje u EU

Lekić je istakao da jedini snažan konsenzus na Balkanu postoji u dijelu težnje ka punopravnom članstvu u EU, te da je neophodna posvećenost sprovođenju reformi u funkciji ispunjenja zajedničkog spoljnopolitičkog cilja

5622 pregleda 4 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Budućnost Zapadnog Balkana bez sumnje je u Evropskoj uniji, kazao je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji na Interparlamentarnoj konferenciji “Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracija”.

Konferenciji, koju je putem onlajn platforme organizovao Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije, prisustvovao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Lekić.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fiko istakao je, kako je saopšteno iz Skupštine, da je sudbina Zapadnog Balkana neodvojiva od sudbine svih drugih evropskih zemalja, te da će Parlament Italije nastaviti da podržava punu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Varhelji je konstatovao da je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dokazala da se isključivo uz zajedničko djelovanje mogu prevazići problemi. Kako je istakao, u cilju prevazilaženja izazova koji su usporili put evropskih integracija Zapadnog Balkana, odlučeno je da se usvoji novi pristup pregovorima, te na taj način osnaži kredibilnost integracionog procesa.

Ministar vanjskih poslova Italije Luiđi di Majo potvrdio je evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, te ukazao na potrebu ubrzanja reformi u dijelu vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodaju iz Skupštine.

Prenoseći svoje iskustvo iz nedavne posjete zemljama Zapadnog Balkana naveo je da u Crnoj Gori nova Vlada i Skupštine potvrđuju evropske spoljnopolitičke prioritete, naglašavaju iz crnogorskog parlamenta. Di Majo je poseban akcenat stavio na značaj uloge parlamenata u kontekstu podrške evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Lekić je napomenuo da Zapadni Balkan predstavlja integralni dio Evrope u geografskom, političkom i kulturološkom smislu, te da je potrebno odnositi se sa poštovanjem prema evropskim vrijednostima i ne zaboraviti na iste i po ulasku u Evropsku uniju.

Lekić je istakao značaj multilateralizma i izrazio puno interesovanje Crne Gore za učestvovanje u svim multilateralnim formama, kako na Balkanu tako i šire na međunarodnom planu, ističu iz Skupštine.

"Nadovezujući se na diskusije drugih učesnika o djelovanju i drugih međunarodnih aktera na Balkanu, Lekić je napomenuo da su oni manje inspirisani vrijednostima multilateralizma djelujući unilateralno, ponekad to uspijevajući zahvaljujući otežavajućim okolnostima kojima je obilježen put širenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, naveo je situaciju u vezi sa vakcinama, koje dobijaju i geopolitičko značenje, čak se može vidjeti u nadrealnim formama i kao vrsta referenduma o spoljnoj politici", saopšteno je iz Skupštine.

Lekić je istakao da jedini snažan konsenzus na Balkanu postoji u dijelu težnje ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, te da je neophodna posvećenost sprovođenju reformi u funkciji ispunjenja zajedničkog spoljnopolitičkog cilja.

Interparlamentarna konferencija okupila je predsjednike Odbora za spoljne poslove zemalja članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana, kao i visoke zvaničnike institucija Evropske unije.

Preporučujemo za Vas