Vladi dostavljena interpelacija

U roku od mjesec dana kabinet Zdravka Krivokapića treba da se izjasni o zahtjevu poslanika

14246 pregleda 267 reakcija 24 komentar(a)
Krivokapić, Foto: BORIS PEJOVIC
Krivokapić, Foto: BORIS PEJOVIC

Vladi je 26. aprila upućena interpelacija opozicionih poslanika kojom se traži pretresanje politike u oblasti pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava i smjena resornog ministra Vladimira Leposavića, potvrđeno je “Vijestima” iz Skupštine Crne Gore.

Oni su podsjetili da prema Poslovniku Skupštine, Vlada može razmotriti interpelaciju i podnijeti Skupštini pisani izvještaj sa svojim mišljenjem i stavovima povodom interpelacije, najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema interpelacije.

Taj izvještaj predsjednik Skupštine je dužan da uputi poslanicima.

“Prema Poslovniku interpelacija se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine koja se održava poslije dostavljanja izvještaja Vlade. Ako Vlada nije podnijela izvještaj, interpelacija se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine po isteku roka za dostavljanje izvještaja Vlade”, stoji u odgovoru.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su i ako nisu, kada će se izjasniti.

Raško Konjević (SDP) je 23. aprila u ime 40 poslanika opozicije predao interpelaciju kojom se traži razrješenje Leposavića, zbog njegovog relativizovanja genocida u Srebrenici.

“Svojim stavom izrečenim u odgovoru na poslaničko pitanje je proizveo značajne posljedice po ugled Crne Gore u regionu i partnerskim zemljama, ali i narušio međunacionalne odnose u našoj zemlji”, saopštio je SDP-a nakon podnošenja inicijative.

Skupštinskim Poslovnikom predviđeno je da interpelacija, odnosno rasprava o pitanjima iz resora ministra, može biti okončana zaključcima, smjenom ministra i raspravom o povjerenju čitavoj Vladi.

Premijer Zdravko Krivokapić je početkom aprila Skupštini dostavio predlog za razrješenje Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici, navodeći da je njegovo javno djelovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.