Skupština 11. maja i o smjeni Leposavića

Četrdeset poslanika opozicije predalo je ranije interpelaciju kojom se traži pretresanje politike u oblasti pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava i smjena resornog ministra

16133 pregleda 319 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je danas da je na kolegijumu Skupštine utvrđeno da će 11.maja biti sjednica Skupštine na kojoj će razmatrati i izbor, imenovanja i razrješenja, i pitanja kadrovske problematike.

Četrdeset poslanika opozicije predalo je ranije interpelaciju kojom se traži pretresanje politike u oblasti pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava i smjena resornog ministra Vladimira Leposavića.

Skupština bi, na sjednici 11. maja, trebalo da raspravlja i o izmjeni Zakona o državnom tužilaštvu i smjeni predsjednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je na premijerskom satu kazao da ga ne interesuje da li će njegov predlog za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića biti povod da neko u Parlamentu traži povjerenje Vladi.

“Jer ja sam vam rekao. Imam posao i mimo ovoga u Vladi. Ovoga posla sam se prihvatio kao najveće žrtve koju neko može da uradi”, kazao je premijer u Skupštini.

To je saopštio odgovarajući na pitanje predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje Leposavića, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila, a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Brajović je kazao da će on i poslanici SD glasati za smjenu Leposavića kad god to bude u Skupštini. On je pitao premijera da li je bio jedan od onih iz Vlade koji su uputili pohvale ministru zbog iznijetih stavova u Srebrenici.

Premijer je odgovorio Brajoviću da se ne bavi malicioznim pretpostavkama:

“To ću vam jevanđeljski konstatovati...Vi vidite trn u oku brata svoga, a brvno u svom oku ne vidite...”.

On je kazao da je prethodna vlast imala 30 godina da donese zakone o Vladi i Skupštini, čime bi se riješila pitanja poput ovog oko smjene Leposavića.

“Nije to rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar. Imali smo prilike i u praksi da vidimo da smo imali ministre da su razriješeni, a da je neko drugi koordinirao tom oblašću”, kazao je Krivokapić.

Bonus video: