Moguće kontrolno saslušanje povodom tužilačkog zakona

Na dnevnom redu sjednice je pored donošenja odluke o održavanju konsultativnog saslušanja (rasprave) povodom tužilačkog zakona i Predlog zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na Ustavni sud, Sudski i Tužilački savjet, kao i ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, unutrašnjih poslova i javne uprave

10821 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu će na sjednici 4. maja odlučiti da li će održati konsultativno saslušanje povodom razmatranja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Na dnevnom redu sjednice je pored donošenja odluke o održavanju konsultativnog saslušanja (rasprave) povodom tužilačkog zakona i Predlog zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na Ustavni sud, Sudski i Tužilački savjet, kao i ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, unutrašnjih poslova i javne uprave.

Šefovi poslaničkih klubova skupštinske većine u ponedjeljak su u proceduru stavili novi Predlog izmjena zakona o državnom tužilaštvu, nakon što na prethodni, kao i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, Venecijanska komisija nije dala pozitivno mišljenje.

Predlog će biti razmnatran na skupštinskom zasjedanju 11. maja do kada bi trebalo da stigne mišljenje Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija potvrdila je da je primila zahtjev za davanje mišljenja o revidiranom Predlogu izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu i da je zahtjev podnio zamjenik premijera Dritan Abazović.

“Venecijanska komisija tretiraće ovaj zahtjev kao hitan i namjerava da objavi svoje mišljenje prije nego što parlament bude raspravljao o izmjenama. Očekuje se da će to mišljenje naknadno biti odobreno na plenarnom zasjedanju Venecijanske komisije u julu 2021”, rekli su iz press službe Savjeta Evrope.

Bonus video: