Italija ostaje partner Crnoj Gori na putu ka EU

Generalni direktor za EU u italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje, Vićenco Ćeleste kazao je da je Italija zagovornica stava da države poput Crne Gore moraju biti nagrađene za zalaganje i trud uložen u približavanje propisima i standardima Unije

3585 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Italija zagovara stav da države poput Crne Gore moraju biti nagrađene za zalaganje i trud uložen u približavanje propisima i standardima Evropske unije (EU), kazao je generalni direktor za EU u italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje, Vićenco Ćeleste.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, on je na video sastanku sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić, pozdravio dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima sa EU.

"I prenio da je Italija zagovornica stava da države poput Crne Gore moraju biti nagrađene za zalaganje i trud uložen u približavanje propisima i standardima Unije“, kaže se u saopštenju.

Ćeleste je poručio da Crna Gora može da računa ne samo na političku, već i ekspertsku pomoć Italije kroz podršku izgradnji kapaciteta i saradnju kroz IPA projekte.

Kordić je, kako se navodi, upoznala sagovornika sa trenutnim stanjem u pregovorima Crne Gore sa EU.

Ona se osvrnula na mogućnosti koje nova metodologija pruža Crnoj Gori, kao jedinoj državi kandidatu sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima i potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, u smislu intenziviranja političkog dijaloga sa članicama i brže integracije u programe i politike Unije.

Kordić je kazala da se nada da će i Italija doprinijeti tome da se glas Crne Gore bolje čuje među državama članicama EU.

Sagovornici su naveli da su uvjereni da će tradicionalno dobri bilateralni odnosi, utemeljeni u istorijskim i kulturnim vezama dvije države, biti nastavljeni i u narednom periodu.

Bonus video: