Vlada: Ugovor sa SPC biće usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC

"Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti Arhijerejski Sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgovoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore"

9907 pregleda 37 reakcija 15 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević

Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće u potpunosti usaglašen, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC, saopšteno je večeras iz Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Zdravko Krivokapić "u stalnoj komunikaciji" sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

"Ugovor koji će Vlada Crne Gore potpisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom biće u potpunosti usaglašen između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve. Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti Arhijerejski Sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgovoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ugovor biti predstavljen javnosti i da će ga potpisati Porfirije i Krivokapić.

"Radujemo se što će njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uskoro doći u Crnu Goru", navodi se u saopštenju Vlade.

Bonus video: