Konstitutivna sjednica u Nikšiću biće održana 7. maja

„Prvo ćemo se potruditi da uradimo reviziju stanja u Opštini, da vidimo sa čime se suočavamo kada dođemo. Sasvim sigurno da stanje nije dobro, ali to nije naša krivica. Mi nećemo tražiti krivce, ali je neophodno da utvrdimo kakvo je stanje da bi mogli da krenemo naprijed“, kazao je Kovačević

10653 pregleda 343 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Novi predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić biće poznat 7.maja, za kada je zakazana konstitutivna sjednica, a toga dana bi trebalo, prema najavama predstavnika nove vlasti da bude poznato i ko će biti predsjednik Opštine, kao i ostala kadrovska rješenja.

Iako ne žele do otkrivaju imena do konstitutivne sjednice, nakon sastanka sa aktuelnim predsjednikom SO, Radivojem Nikčevićem, predstavnici koalicija koje će formirati vlast, kazali su koji će to prvi koraci biti koje će preduzeti.

„Prvo ćemo se potruditi da uradimo reviziju stanja u Opštini, da vidimo sa čime se suočavamo kada dođemo. Sasvim sigurno da stanje nije dobro, ali to nije naša krivica. Mi nećemo tražiti krivce, ali je neophodno da utvrdimo kakvo je stanje da bi mogli da krenemo naprijed“, kazao je Marko Kovačević, nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ i možda budući prvi čovjek grada pod Trebjesom.

Kovačević je obećao i da će konačno asfalt dobiti svi, a ne samo privilegovani.

„Potrudićemo se da oni koji su 'preskočeni' u ovim asfaltiranjima pred izbore, da i oni dobiju asfalt i svako će dobiti asfalt ubuduće. Nećemo praviti te preskoke. Neka to bude prvi potez koji će pokazati onu osnovnu razliku, amislim da ćemo nakon četiri godine imati čime da se pohvalimo“, poručio je Kovaćević.

Prema riječima potpredsjednika opštinskog odbora Demokrata Nikšić, Nemanje Vukovića, prvi koraci nove vlasti biće odlučna borba protiv kriminala i korupcije.

“I nezakonitosti koje smo gledali u prethodnim godinama u opštini Nikšić”, kazao je Vuković.

Koalicija “Za budućnost Nikšića” je na lokalnim izborima 14. marta dobila 11 odborničkih mandata, „Mir je naša nacija” deset, a koalicija „Crno na bijelo-Može Nikšić“, koju je predvodio GP URA, jedan.

SO Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Te tri koalicije biće i konstituenti nove vlasti.

Koaliciji „Evropski tim za Nikšić“, koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), pripalo je 18 mandata, dok je Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića osvojio jedan odbornički mandat. Socijademokratska partija nije uspjela da pređe cenzus, tako da u novoj vlasti neće imati odbornika.

Kovačević tvrdi da su za konstitutivnu sjednicu spremni ali da ona ne bi imala smisla ako bi imena bila otkrivena ranije. Kazao je i da dogovori i dalje traju, da traže najbolja rješenja i da su uvjereni da će najbolja rješenja i dobiti.

„Imajte malo povjerenja u nas. To je ono što želimo da izgradimo i to su između ostalog i razlozi zbog kojih ne otkrivamo imena – da bi pokazali da sve to može na jedan mnogo bolji način da se radi, nego što je to do sada bio slučaj u opštinama u Crnoj Gori. Mislim da ćemo svi zajedno imati razloga za zadovoljstvo. Daćemo svima primjer kako jedna lokalna vlast treba da se formira, a nakon toga kako treba i da funkcioniše u periodu koji je pred nama“, kazao je nosilac liste „Za budućnost Nikšića“.

Prema rječima Vukovića izborna volja građana Nikšića će, kada su u pitanju kadrovska rješenja, biti u potpunosti ispoštovana.

“Kako ne bi došli u situaciju koju smo imali u nekim opštinama, gdje smo na početku dogovorili neke stvari, a onda po principu, kako ćemo, lako ćemo dogovarati druge, došli u probleme da danas ne možemo dogovoriti ni te ostale stvari. Cjelovit dogovor je najbolje rješenje i na tome posvećeno radimo”, poručio je Vuković i dodao da iz primjera drugih opština mogu učiti kako treba i kako ne treba da se radi, a da će buduća lokalna vlast u Nikšiću slijediti svoj model.

“Ovo kako sada ide, ide odlično i mislim da će Nikšićani biti ponosni na vlast i imati zadovoljstvo 7.maja”, poručio je potpredsjednik nikšićkih Demokrata.

Mirko Pavićević, iz GP URA, kazao je da su zahvalni kolegama što su ih pozvali da budu dio lokalne vlasti. I on je zadovoljan kako pregovori oko buduće vlasti teku uvjeren da je jedan od razloga i to što je u gradu pod Trebjesom mlađa garda “preuzela politiku”.

“Naša priča je da pomognemo novoj lokalnoj vlasti da Nikšić končno krene nekim pravim putem, da se ove stvari koje je DPS unazad radio izađu na vidjelo i da građani Nikšića znaju koga su birali da ih predstavlja u proteklih 30 godina, ali i da budu ponosni na nove predsjednike Opštine i Skupštine i na cijelu lokalnu samoupravu. Mislim da će to biti prva slobodna i demokratska samouprava u našem gradu koja će sigurno raditi da Nikšić ide boljim stopama nego što je to bio slučaj u proteklom vremenu”, poručio je Pavićević.

Bonus video: