AZLP: DIK prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Iz AZLP-a kažu da je pokrenuta inicijativa za postupak nadzora DIK-a po službenoj dužnosti i inicijativi jedne građanke

4781 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) ustanovio je da odluka Državne izborne komisije (DIK) da provjerava da li se birač koji je upisan u birački spisak Crne Gore istovremeno nalazi u biračkom spisku BiH dostupnom na javnom portalu izbori.ba, u biračkom spisku Srbije na portalu upit.birackispisak.qov.rs, kao i u javno dostupnim biračkim spiskovima drugih država, nije u saglasnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

To je saopšteno iz AZLP-a, nakon sjednice Savjeta te institucije.

Oni su naveli da je pokrenuta inicijativa za postupak nadzora kod DIK-a po službenoj dužnosti i inicijativi jedne građanke.

"Nadzor je zakazan za 4. maj. Javnost će o njegovom ishodu biti blagovremeno obaviještena", istakli su iz AZLP-a.

DIK je u ponedjeljak saopštio da su u birački spisak u Herceg Novom upisana 1.973 birača koja imaju pravo glasa u Srbiji.

Međutim, četiri člana te institucije iz reda vlasti ogradila su se od tog saopštenja, tvrdeći da na sjednici to nije ustanovljeno. Oni su upozorili "da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti".

Iz AZLP-a su "Vijestima" ranije rekli da im je DIK 19. aprila zatražio mišljenje da li može vršiti provjeru "duplih birača".

Bonus video: