Amfilohije gradio autonomiju, DF bi da ojača autoritet patrijarha

Analitičari ističu da će Episkopski savjet u Crnoj Gori nastaviti da postoji, ali da mu je oduzeta prilika da pojača autoritet. O potpisivanju temeljnog ugovora različita tumačenja

59703 pregleda 660 reakcija 151 komentar(a)
Patrijarh SPC Porfirije
Patrijarh SPC Porfirije

Odluka da temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpiše patrijarh SPC Porfirije, a ne mitropolit crnogorsko-primorski, neće uticati na autonomiju koju je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) stekla dok je na njenom čelu bio pokojni mitropolit Amfilohije, ocijenili su sagovornici "Vijesti".

Vjerski analitičar iz Beograda, Draško Đenović, kazao je da nema razlike u tome hoće li potpis na ugovor staviti patrijarh SPC ili neko iz MCP.

"Razlika je samo u tome što je patrijarh Porfirije prvi među jednakim episkopima i samim tim će taj ugovor biti - iako to nije pravi izraz – još jači", smatra on i dodaje da autonomija MCP neće oslabiti, iako, prema njegovim riječima, "MCP i nema neku značajniju autonomiju u odnosu na druge eparhije SPC“.

Bez obzira što ne vidi važnost u tome koji će crkveni velikodostojnik parafirati dokument, Đenović misli da bi bilo prirodnije da se s njegovim potpisivanjem sačekalo do izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog. Sveti arhijerejski sabor na kojem će biti izabran novi poglavar MCP planiran je za kraj maja.

Lideri vladajućeg Demokratskog fronta (DF) insistirali su u više navrata da temeljni ugovor potpiše patrijarh, iako je pokojni mitropolit Amfilohije isticao da on treba da bude potpisnik.

"Kad s nama (Mitropolijom) pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju s beogradskom Patrijaršijom. Tu nema nikakve razlike“, rekao je on u januaru prošle godine, dodajući da je MCP "autonomna i samostalna kroz vjekove".

Đenović kaže da su mnogi zbog Amfilohijevog uticaja i harizme, očekivali da će on potpisati ugovor. Smatra da bi ga pokojni mitropolit i potpisao da je živ

"Međutim, ni to što bi potpisao Amfilohije ne bi bilo nešto što ne bi odobrili Sinod i Sabor SPC“, istiše sagovornik "Vijesti".

Istoričar i vjerski analitičar, Vladimir Veljković, ocjenjuje da je Amfilohije upravo svojom harizmom izgrađivao autonomiju MCP.

"Izvjesna posebnost MCP nije bila toliko utemeljena na nekim jasno definisanim pravilima SPC - bilo da je u pitanju Ustav SPC ili neke druge uredbe. Dakle, sve se zasnivalo na ličnoj viziji koju je davao mitropolit Amfilohije. Sad kad nemate više jednu takvu ličnost, onda je teško razlučiti ko ima, da tako kažem, pravo prvenstva potpisa - da li Patrijaršija u Beogradu ili MCP. Mislim da je na odluku da ugovor potpiše patrijarh uticala i činjenica što nije izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski“, objašnjava Veljković za "Vijesti".

DF-ovo insistiranje na patrijarhovom potpisu sagovornik našeg lista posmatra u kontekstu izbora Porfirija za poglavara SPC.

"Političari iz tih partija (DF-a) važe sa osobe koje održavaju određene kontakte s Beogradom - prije svega s Aleksandrom Vučićem. Možda je njihovo insistiranje ustupak kako bi se pojačao autoritet patrijarha. Tako da tu ima njihovih određenih političkih računica“, uvjeren je Veljković.

Temeljni ugovor bi navodno trebalo da bude potpisan nakon uskršnjih praznika. Administrator MCP i episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije, kazao je nedavno za TV "Vijesti" da sadržaj ugovora neće biti poznat javnosti dok ne bude potpisan.

Episkop Joanikije
Episkop Joanikijefoto: Boris Pejovic

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da dokument neće imati karakter međunarodnog ugovora. U slučaju da bi imao, morao bi da prođe ratifikaciju u Skupštini Crne Gore.

Koordinator Pravnog savjeta MCP, Velibor Džomić, pojasnio je nedavno da je od tri zaključena temeljna ugovora - s Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom - samo jedan ratifikovan u parlamentu (ugovor između Crne Gore i Svete stolice), dok su druga dva stupila na snagu danom zaključivanja. On smatra da temeljni ugovor između Crne Gore i SPC nema međunarodni karakter, te da u smislu važećih zakonskih odredbi ne podliježe ratifikaciji.

Džomić
Džomićfoto: Boris Pejović

Zasada su se u medijima pojavile samo spekulacije o sadržaju dokumenta. Problematizovan je termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koji se pominje u odluci Svetog arhijerejskog sabora SPC iz maja 2006. godine, kojim je predsjedavao tadašnji patrijarh Pavle. Na tom saboru formiran je i Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na pitanje TV "Vijesti" hoće li Episkopski savjet postojati nakon potpisivanja temeljnog ugovora, administrator MCP Joanikije odgovorio je potvrdno, rekavši „da ugovor neće brisati ništa, ali da neće ni uspostavljati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo“.

"Nego se samo izražava saglasnost između dvije strane da su spremne na saradnju, da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti one druge“, podvukao je on.

Sagovornici "Vijesti" ocjenjuju da nema razloga da Episkopski savjet prestane da postoji.

"Crna Gora je nazavisna država i obično se dešava da u svakoj državi episkopi imaju određenu vrstu savjeta ili nekog tijela. Dakle, patrijarhov potpis na temeljni ugovor neće uticati na rad Episkopskog savjeta", kaže Đenović.

Veljković, s druge strane, ističe da bi Episkopski savjet ojačao svoje pozicije kad bi bio potpisnik temeljnog ugovora s Crnom Gorom.

"Definitivno mu je oduzeta prilika da pojača svoj autoritet“, zaključuje on.

Patrijarh srpski Porfirije ranije je saopštio da je postignuta saglasnost s premijerom Krivokapićem o temeljnom ugovoru i da postoji načelni dogovor da poslije vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Krivokapić: Ugovor još nije usaglašen, biće poznat javnosti sredinom ili krajem maja

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je u Skupštini da temeljni ugovor još nije usaglašen. On je kazao da može garantovati da će Vlada, poštujući Ustav, zakon i kanonsko pravo, to odraditi na zadovoljstvo svih pravoslavnih građana, eparhija i Mitropolije.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

"To će biti naš doprinos da ne stvaramo dodatne tenzije kako bismo obezbijedili da pravoslavni vjernici imaju isti status u odnosu na druge vjerske institucije. Tu prije svega mislim na Svetu stolicu s kojom je potpisan temeljni ugovor, kao i s Islamskom zajednicom. Ako to nije bio problem, zašto bi bio problem ovaj ugovor koji neće imati više od 15 članova i koji će dati jednu preambulu koja jasno ukazuje u kakvom statusu se nalaze pravoslavni objekti u Crnoj Gori", naveo je.

Ostala su, kako je dodao, da se usaglase tri elementa, od kojih je jedan tehnički. Očekuje da će sredinom ili krajem maja ugovor biti poznat svim građanima.

"Znam da neki mediji pokušavaju da prikažu jedan ugovor koji je stigao do njih – to nije ugovor sa SPC. To je isto kao mitropolitov testament... Najvažnije je da se taj ugovor potpiše, a ko će ga i kako potpisati je manje važno. U određenim situacijama patrijarh ima pravo da ovlasti bilo koga da potpiše takav ugovor i to se desilo u Hrvatskoj. Šta će ovdje da se desi, sačekajmo da vidimo, da ne pravimo pretpostavke koje ne moraju da budu tačne. Želimo da to bude na najbolji mogući način urađeno. Nećemo uraditi ništa što nije u skladu s Ustavom i zakonom“, istakao je premijer.

Na pitanje da li je ugovor međunarodnog ili nacionalnog karaktera, odnosno da li će morati da ga ratifikuje parlament, Krivokapić je odgovorio da je to preispitivano i da SPC nije međunarodna organizacija, te da je dovoljno da ugovor potpiše Vlada Crne Gore.

"Mi smo preispitivali sve te mogućnosti i želimo da to bude urađeno na najbolji mogući način“, poručio je.

Bonus video: