DPS: Borovinić Bojović izrekla grube neistine, NKT sve podatke objavljivao na sajtu Vlade

"O prilivima i potrošnji svakog centa postoji precizna i pedantno vođena dokumentacija. Potrošnji svakog eura je prethodila jasno definisana procedura koja je podrazumijevala odluke Vlade i NKT, te operativno postupanje posebno formiranog Operativnog štaba za donacije", tvrde iz DPS-a

10842 pregleda 108 reakcija 68 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Ministarka zdravlja doktorica Jelena Borovinić Bojović ponovo je juče izrekla grube neistine na račun rada Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti koje je djelovalo u mandatu prethodne Vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Navode da činjenice opovrgavaju politikantske tvrdnje ministarke, te u cilju istinitog informisanja građana saopštavaju da je neistinita tvrdnja ministarke da je 1,2 miliona eura potrošeno za „navodnu rekonstrukciju“ bolnica.

"Naprotiv. Kako je javnosti saopšteno, kako je većina medija objavila, i kako je navedeno u saopštenju i dalje dostupnom na portalu Vlade, za Opštu bolnicu u Beranama izdvojen je novac za nabavku magnetne rezonance, za Opštu bolnicu u Baru za nabavku skenera najnovije generacije, a za Opštu bolnicu u Nikšiću za rekonstrukciju Odjeljenja za pedijatriju i za nabavku nedostajuće opreme", piše u nepotpisanom saopštenju DPS-a.

Kako dodaju, neistinita je tvrdnja o navodnoj netransparentnosti nekadašnjeg NKT i ističu da su svi podaci o donacijama i o troškovima do u cent redovno objavljivani na portalu Vlade, na specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me, društvenim mrežama Vlade i redovno distribuirani medijima.

"O prilivima i potrošnji svakog centa postoji precizna i pedantno vođena dokumentacija. Potrošnji svakog eura je prethodila jasno definisana procedura koja je podrazumijevala odluke Vlade i NKT, te operativno postupanje posebno formiranog Operativnog štaba za donacije. NKT je ostavilo, kako je saopšteno javnosti 4. decembra 2020. godine, novoj vlasti 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjenih izgradnji Klinike za infektivne bolesti. I u ovom saopštenju, kao i u svim prethodnom prilikama, precizno je naveden troškovnik sredstava – koliko je uplaćeno, koliko je potrošeno i u koje svrhe. Sadašnja vlast duguje objašnjenje građanima šta je sa tim novcem, novcem građana", kazali su iz DPS-a.

Iz DPS-a su iskazali poštovanje i zahvalnost brojnim donatorima sa svih meridijana – građanima, našoj dijaspori, privredi, investicionoj i poslovnoj zajednici, prijateljima Crne Gore.

Tvrde da su grube neistine koje je izrekla sadašnja ministarka zdravlja samo nastavak "beskrupolozne gebelsovske propagande koja je započela još kada je sadašnja ministarka litijala, da bi bila nastavljena tvrdnjama izrečenim u parlamentu o navodnim honorarima i to tajnim i enormnim, podijeljenim članovima NKT, pričom o neispravnim respiratorima itd."

"Iako je nova vlast, u nagonima za nju uobičajene destrukcije, ugasila specijalizovani portal, ne bi li time potkrijepila navodnu netransparentnost prethodne vlasti, sadržaj svih objava dostupan je kako na portalu Vlade tako i u arhivama Vladinih društvenih mreža i relevantnih medija. I prethodna Vlada i NKT bili su apsolutno transparentni."

Dodaju da je netransparentnost počela 4. decembra 2020. kada je na dužnost stupila nova vlada kojoj je bilo potrebno 18 dana da organizuje prvu konferenciju za medije na temu pandemije koronavirusa.

"Očito je da neponovljiv uspjeh NKT boli novu vlast, svjesnu da nikada neće okupiti i staviti u funkciju potreba građana, posvećenije, organizovanije, stručnije tijelo", zaključuju iz DPS-a.

Bonus video: