Varheji sledeće sedmice na Zapadnom Balkanu, u utorak u Crnoj Gori

Evropska komisija i Austrija su 20. aprila objavile da će 651.000 doza vakcina kompanija Fajzer i Biontek biti isporučena regionu od početka maja do avgusta

9300 pregleda 7 komentar(a)
Varhelji, Foto: Reuters
Varhelji, Foto: Reuters

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji posjetiće Zapadni Balkan sledeće nedjelje, kada će u region stići prve vakcine protiv koronavirusa koje šalje i plaća Evropska unija.

Varheji prvo dolazi u Srbiju, u ponedjeljak poslije podne, a u utorak će boraviti u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Evropski komesar će u srijedu posjetiti Albaniju i Kosovo, saopštila je Evropska komisija.

Tokom posjete regionu, Varheji će sa zvaničnicima razmotriti odgovor na pandemiju koronavirusa i podršku Evropske unije u tom kontekstu, navodi se u saopštenju.

Varheji je rekao da putuje na Zapadni Balkan da bi prenio "jasnu poruku, da je EU stalo do partnera".

"Putujem na Zapadni Balkan da prenesem jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i mi brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima i najranjivijima. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači", naveo je Varheji.

Evropska komisija i Austrija su 20. aprila objavile da će 651.000 doza vakcina kompanija Fajzer i Biontek biti isporučena regionu od početka maja do avgusta.

Te doze treba da obezbijede imunizaciju svih zdravstvenih radnika na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa i najranjivijih grupa.

Vakcine su finansirane iz fonda od 70 miliona eura, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine za pokrivanje troškova nabavke i isporuke vakcina.

EU je od početka pandemije djelovala odlučno, mobilišući paket od 3,3 milijarde eura pomoći regionu, namijenjen za momentalni odgovor na zdravstvenu krizu, ublažavanje njenog socio-ekonomskog uticaja i obezbjeđivanje dugoročnog oporavka.

Kroz taj paket, važna oprema kao što su maske, respiratori, ambulantna vozila i testovi na koronavirus, isporučeni su zapadnobalkanskim partnerima Unije.

Dostava vakcina regionu "jasan je izraz evropske solidarnosti sa zapadnobalkanskim partnerima čija budućnost jasno leži u EU", navodi Evropska komisija.

Bonus video: