Bulajić: Moguće prolongiranje roka za završetak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

"Nikakvo čudo neće biti ako budemo tražili od Skupštine da dozvoli prolongiranje sa 30. juna na 30. jul, ukoliko za to bude potrebe. Ali, uz dobru organizaciju, pripremu, posvećenost članova Odbora, dobar rad, nadam se da bismo mogli da stignemo i do zadatog roka“

11533 pregleda 10 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Mina
Strahinja Bulajić, Foto: Mina

Pred Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu je ozbiljan posao i velika odgovornost, kazao je predsjednik tog skupštinskog tijela Strahinja Bulajić, navodeći da će ukoliko bude potrebno od Skupštine zahtijevati prolongiranje roka za završetak rada tog tijela.

Bulajić je rekao da Odbor, ukoliko radne grupe budu potpuno posvećene, može završiti posao do kraja juna, kako je i predviđeno.

"Nikakvo čudo neće biti ako budemo tražili od Skupštine da dozvoli prolongiranje sa 30. juna na 30. jul, ukoliko za to bude potrebe. Ali, uz dobru organizaciju, pripremu, posvećenost članova Odbora, dobar rad, nadam se da bismo mogli da stignemo i do zadatog roka“, kazao je Bulajić agenciji MINA.

On je istakao da se radi o veoma ozbiljnom poslu.

"Nekih 20 ili 30 dana ne bi trebalo da budu smetnja, jer se radi o poslu koji je dva puta odlagan", naveo je Bulajić.

Upitan kakva su njegova očekivanja i vjeruje li da će članovi Odbora postići konsenzus, Bulajić je odgovorio da za sada sve ide dogovorenim tokom.

"Nadam se da će tako biti do kraja jer su u Odboru uglavnom iskusni parlamentarci, koji jako dobro znaju kolika je odgovornost i o kakvoj se materiji radi. Ne sumnjam u posvećenost svih članova Odbora da se taj posao dovede uspješno do kraja“, kazao je Bulajić.

Na pitanje da li smatra da je moguće postići saglasnost oko izmjena krovnog Zakona o izboru odbornika i poslanika i koliko će biti teško doći do dvotrećinske podrške potrebne za usvajanje tih izmjena, Bulajić je rekao da ne želi da prejudicira.

"Da li će doći do saglasnosti? To ćemo tek da vidimo. Mogu samo da izrazim nadu, najbolje želje i očekivanje da će se steći svi uslovi da se taj zakon usvoji dvotrećinskom većinom, ali hajde da ne prejudiciramo stvari“, rekao je Bulajić.

Kako je dodao, Zakon o izboru odbornika i poslanika je krovni zakon za oblast izbornog zakonodavstva i on zahtijeva posebnu pažnju, prije svega, radne grupe u čijoj je nadležnosti, a onda i čitavog Odbora.

Upitan da li je planirano da Odbor raspravlja o uvođenju otvorenih lista, a što posljednjih godina predlaže dio stručne javnosti, Bulajić je naveo da očekuje da će određeni članovi Odbora potencirati to pitanje.

U svakom slučaju, kako je kazao, ako se to postavi na dnevni red, treba da dobije adekvatan stručni, a i praktični odgovor od Odbora.

Bulajić je podsjetio da su raspisali javni poziv, koji je u toku, za pridružene članove Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, za tri iz nevladinog sektora i dva iz akademske zajednice.

On je naveo da očekuje da će se javiti solidan broj zainteresovanih nevladinih organizacija i pojedinaca i da smatra da će sa njima, Odbor još više dobiti na snazi.

Bulajić nije saglasan sa navodom da Skupština već četiri mjeseca suštinski ne obavlja zakonodavnu aktivnost i da je razlog za to blokada od vladajuće većine.

Kako je kazao, svuda i uvijek mogu da postoje određeni problemi, ali to ne znači da se radi o blokadi.

"Skupština radi, bio je Premijerski sat, sva radna tijela Skupštine rade u svom punom kapacitetu“, naveo je Bulajić.

On je rekao da je tačno da je u skupštinsku proceduru prispjelo dosta zakonskih projekata.

"Za 11. maj je planirana sjednica Skupštine. Imaćemo obimnu sjednicu, tu će biti desetine tačaka dnevnog reda i to će da traje. Vidjećemo, zavisi od naše efikasnosti i rada radnih tijela koja moraju da prate rad sjednice parlamenta“, kazao je Bulajić.

Upitan da li smatra da je, u odnosu na neki raniji period, ojačana kontrolna uloga Skupštine, Bulajić je odgovorio potvrdno.

"Mislim da su ta kontrolna saslušanja, imajući u vidu broj poslanika i ministarstava u Crnoj Gori, kod nas neuporedivo češća nego u nekim drugim državama“, rekao je Bulajić.

Ipak, kako je istakao, kontrolna uloga Skupštine je nezamjenljiva i tu nema nikakve dileme.

"Jeste, Skupština radi svoj posao, ali bojim se da ne uđemo u neki prostor da preuzimamo neku drugu funkciju, koja nije poslanička, niti funkcija Skupštine“, naveo je Bulajić.

Ocjenjujući dosadašnji rad novog skupštinskog saziva, on je kazao da je zadovoljan.

"Da li može bolje? Naravno, uvijek može bolje“, naveo je Bulajić.

Na posljednjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu saopšteno je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali i komplikovana i da je povezena sa političkim dešavanjima i narativima koji se mogu čuti.

Na pitanje na koji način poslanici mogu da doprinesu smirivanju tenzija koje su prisutne u crnogorskom društvu, Bulajić je odgovorio da oni mogu da utiču, prije svega, svojom javno izgovorenom riječju u zgradi Skupštine, ali i mimo nje.

"Mogu da utiču na način da vode računa o tome šta pričaju. Ako zaista postoji problem, pa koje mjesto je pozvanije da raspravlja o tom problemu nego Skupština, na državnom, a opštinske skupštine na lokalnom nivou“, naveo je Bulajić.

On smatra da su neke priče o određenim stvarima možda malo i prenaglašene, i da im određeni političari i određeni mediji daju previše na važnosti.

Bulajić je kazao da razumije sve probleme u kojima se nalaze država i građana, prije svega, onaj ekonomsko-socijalni dio koji je očigledan.

Kako je poručio, država, odnosno Vlada, treba najprije na to da se koncentriše, na rješavanje tih ekonomsko-socijalnih pitanja.

"Nadam se da će sve te tenzije, i one za kojima i ima potrebe, a mnogo više one bespotrebne, polako da jenjavaju, i da se posvetimo pravim temama i pravim stvarima, i ovaj dom i Vlada“, zaključio je Bulajić.

Bonus video: