Knežević: Vlada neće imati legitimitet ako Skupština razriješi Leposavića

“Ili ste sa jednom parlamentranom većinom ili sa drugom. Ne postoji srednje rješenje koje se pokušava primijeniti u slučaju inicijative za smjenu Leposavića i zbog toga apelujemo na Krivokapića da se pomire“, kazao je poslanik DF-a

31448 pregleda 182 reakcija 180 komentar(a)
Knežević, Foto: MINA/Screenshot
Knežević, Foto: MINA/Screenshot

Premijer Zdravko Krivokapić preuzeće odgovornost za budućnost Vlade, ukoliko ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u Skupštini bude razriješen i glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

“Ako Krivokapić zajedno sa DPS-om izglasa nepovjerenje Leposaviću preuzeće odgovornost za budućnost Vlade. Jasno je da ta Vlada ne može imati onaj legitimitet koji je imala 4. decembra kada ju je izabrala parlamentarna većina”, rekao je Knežević agenciji MINA.

Kako je naveo, postoje jasna demokratska pravila i standardi i ne može se praviti ad hoc parlamentarna većina .

“Ili ste sa jednom parlamentranom većinom ili sa drugom. Ne postoji srednje rješenje koje se pokušava primijeniti u slučaju inicijative za smjenu Leposavića i zbog toga apelujemo na Krivokapića da se pomire“, rekao je Knežević.

On je kazao da, ako Leposavić bude razriješen u Skupštini, sa ustavno zakonskog aspekta Vlada ne može pasti, ali da suštinski više neće imati legitimitet.

“Ukolko se to desi onda je neophodan jasan odgovor Krivokapiću. Ne želim da spekulišem kakav bi to odgovor mogao da bude, jer želim da Krivokapić razgovara sa Leposavićem kako bi se ova kriza razriješila“, poručio je Knežević.

Knežević je, na pitanje šta će se desiti ukoliko bude odbijen predlog za smjenu Leposavića, odgovorio da je to pitanje za Krivokapića.

“On (Krivokapić) nas je doveo u ovu situaciju. Ja znam šta bih ja radio da sam na njegovom mjestu - automatski bih podnio ostavku jer više nemam legitimitet ni autoritet“, istakao je Knežević.

Ali, kako je naveo, Krivokapić će se sam opredijeliti kako će obavljati svoje dužnosti sa pozicije premijera.

„Postoje nepisana demokratska pravila- da ako sa DPS-om izglasate nepovjerenje Leposaviću, na ideološkim pitanjima na kojima ste dobili podršku, onda je jasno da Vlada više ne može imati legitimitet. Ako Leposavić ostane na mjestu ministra onda Krivokapić više ne može imati legitimitet“, naveo je Knežević.

On je kazao da ne namjerava da daje instrukcije i sugestije Krivokapiću, ali je ponovio da DF neće glasati za smjenu Leposavića.

„Ne zato što imamo neke personalne simpatije prema Leposaviću, već što bi njegova smjena bila jedna vrsta ideološkog pečata i presude srpskom narodu kao genocidnom. To nikako ne možemo da prihvatimo“, rekao je Knežević.

Poručio je da mu je žao zbog svih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, kao i žrtava Srebrenice.

„Ali baviti se tim stvarima 26 godina i to na način da se dodatno produbljuju podjele, to je za DF neprihvatljivo“, kazao je Knežević.

On je kazao da niko iz DF ne poznaje Leposavića i da nema nikakav kontakt sa njim.

„Svako vezivanje Leposavića sa DF-om koje se pokušava predstaviti kao pokušaj destabilizacije izvršne vlasti je notorna glupost i neistina. Nas je u ovu situaciju doveo Krivokapić i on treba da preuzme odgovornost za svaki scenarij koji će se dogoditi“, rekao je Knežević.

Knežević je kazao i da se svaki razgovor sa Krivokapićem završio njegovim napuštanjem prostorije.

„Krivokapić naprosto nema kondicije da podnese argumente i raspravu, koja na momente i nije prijatna. Ali, to je njegov politički profil koji je drugačiji od mog“, naveo je Knežević.

Na pitanje kako doći do većine za novog ministra ukoliko Leposavić bude razriješen, on je odgovorio da je to pitanje za Krivokapića, koji je bio dužan da prije inicijative upozna lidere parlamentrane većine sa svojom namjerom.

Prema njegovim riječima, teško da se može izaći iz krize ukoliko se izglasa smjena Leposavića sa DPS-om.

„Možda može doći tako što će DPS preći na stranu parlamentrane većine, a DF u opoziciju. Sve je legitimno i to su politički procesi koji ohrabruju vlasnici nezavisnih medija i nije ništa sporno“, naveo je Knežević.

On je naveo da, u cilju rješenja političke krize, ukoliko Krivokapić hoće, DF je spreman za razgovor.

„Ja sam pristalica razgovora koliko god su neprijatni i oni treba da dovedu do cilja. U konačnom ne bih se začudio da iz ove krize izađemo sa prijevremnim parlamentarnim izborima“, istakao je Knežević.

On je rekao da krizu nije produžavala parlamentarna većina, ni DF, već Krivokapić i „očigledno narušeni odnosi u njegovoj Vladi“.

Knežević je poručio da on nije pristalica prijevremenih parlamentarnih izbora, već razgovora sa Krivokapićem.

On je kazao da je jedna od opcija i nova parlamentarna većina između Krivokapića i DPS-a.

„Vidimo da se to najavljuje i kroz intervjue Mila Đukanovića i kroz izjave jednog od vlasnika Vijesti“, rekao je Knežević.

Govoreći o političkoj situaciji u Crnoj Gori, Knežević je rekao da je ona više nego komplikovana i da ide ka nekoj dodatnoj nestabilnosti koja može da ugrozi funkcionisanje Vlade.

„Posebno se zakomplikovala nakon Krivokapićevog sukoba sa Leposavićem i inicijativom da se o smjeni ministra izjasni Skupština“, kazao je Knežević.

Na pitanje da li je kao dio parlamentarne većine i predsjednik partije spreman da razgovara sa liderima opozicije kako bi došlo do smirivanja tenzija, Knežević je odgovorio da ne osjeća nikakvu odgovornost za to.

„Uradio sam sve sa pozicije predsjednika parlamentarne stranke i predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu da dođe do eliminisanja tenzija. Ali, neki ne mogu da se pomire sa gubitkom vlasti, a neki ne umiju da obnašaju tu vlast na način kako im to daje Ustav i zakoni države“, poručio je Knežević.

Prema njegovim riječima, razočaravajuće je to da su podjele nakon parlamentarnih izbora još izraženije i da idu „ka ivici građanskih sukoba“.

„Moj apel svim predstavnicima političkih partija, pokreta, nevladinih organizacija i nezavisnim intelektualcima je da zajednički doprinesemo smirivanju tenzija. Ovo je jedina država koju imamo i plašim se da ukoliko se ovako nastavi, da ćemo ući u sferu opšte nestabilnosti i anarhije, što nikom ne treba“, naveo je Knežević.

On je rekao da očekuje da budu usvojeni revidirani amandmani na Zakon o državnom tužilaštvu, bez obzira na to kakvo će biti mišljenje Venecijanske komisije (VK).

„Mi smo napravili dovoljno ustupaka i kompromisa kao DF i odustali smo od nekih rješenja za koje i sad tvrdim da su ubrzano išle ka reformi crnogorskog tužilaštva“, rekao je Knežević.

Takođe su, kako je naveo, spremni i da prihvate mišljenje i VK.

„Zaokružili smo ono što predstvalja izazov za crnogorsko društvo, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz jedno nepristrasno tužilaštvo u kojem neka personalna rješenja neće zavisti od trenutne volje parlamentrane većine, premijera ili predsjednika“, rekao je Knežević.

On je poručio da će DF insistirati, bez obzira na to kakvo bude mišljenje VK, da se izglasa zakon o Tužilaštvu.

„A vjerujem da će mišljenje VK ići u pravcu onog što predstavljaju izmjene i dopune ovog zakona“, zaključio je Knežević.

Bonus video: