Krivokapić o Temeljnom ugovoru sa SPC: Ne može da izađe izvan okvira Ustava i zakona

"Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti. Znam da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali i u toj slobodi moraju da postoje određena ograničenja, koja su poptuno jasna i proceduralno definisana"

25901 pregleda 201 reakcija 20 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je, odgovarajući na pitanje u vezi sa Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ponovio da će biti poznat čim se usaglasi.

"Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti. Znam da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali i u toj slobodi moraju da postoje određena ograničenja, koja su poptuno jasna i proceduralno definisana. Do sada se nikada nije postavljalo pitanje, pa ni ugovor sa kineskom stranom, vezano za autoput nije zaokupljivao toliku pažnju javnosti, koliko ovaj ugovor koji je najklasičniji ugovor i ne može da izađe izvan okvira Ustava i zakona", rekao je Krivokapić na konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Krivokapić je poručio da će Vlada, ne samo tužilačke zakone, već sve što budu radili u budućem periodu, raditi sa evropskim partnerima.

"To smo uradili i na prethodnoj sjednici Vlade kada je Sudski savjet trebalo da doživi samo jednu kozmetičku promjenu, mi smo odlučili da konsultujemo evropske partnere i uz njihovu saglasnost uradimo i taj dio posla", kazao je Krivokapić.

Varhelji je ponovio da Crna Gora i Srbija treba da imaju dobre odnose.

Nije želio da komentariše odluku Vlade da ne povuče odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i da li je to prihvatljivo za EK, kazao je da nikad ne bi ohrabrio neku zemlju Zapadnog Balkana da se miješa u unutrašnje stvari druge.

"Na Zapadnom Balkanu smo vidjeli previše tenzija i previše loših odnosa. Moramo imati dobrosusjedske odnose. Srbija i Crna Gora su susjedi", naveo je Varhelji.

Objasnio je da je njogova poruka na Tviteru, da kada je Srbija povukla odluku o proglašenju ambasadora Crne Gore personom non grata, da to učini i Crna Gora, bila u cilju smirivanja tenzija.