Demokrate: Na izborima u Crnoj Gori se može izgubiti glava

Demokrate su, naveo je Koprivica, detektovale preko 20 punktova na kojima se dijeli novac, kupuju lične karte i planiraju zloupotrebe
93 pregleda 35 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.12.2017. 14:40h

Na izborima se u demokratskoj državi može jedino izgubiti vlast i to na period od otprilike 4 godine a na izborima u Crnoj Gori se može izgubiti glava, kazao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Koprivica je na konferenciji za novinare kazao da lokalni izbori u četiri opštine izbori nijesu odrazili pravu, ni vjerodostojnu sliku političkog raspoloženja građana, a da u prilog tome govori što se u zvaničnoj pravnoj proceduri registrovalo preko 500 glasačakih listića u Mojkovcu - što donosi 3 odbornička mandata, koji su označeni flomasterom raznih boja ili specifičnim simbolima poput trouglova i slično.

"Oko 100 tako sporno označenih listića u Petnjici, što donosi 1 odbornički mandat", rekao je Koprivica.

Demokrate su, naveo je on, detektovale preko 20 punktova na kojima se dijeli novac, kupuju lične karte i planiraju zloupotrebe.

"Detektovali smo preko 20 vozila bez registarskih tablica koji su širili atmosferu straha i bezakonja, sačinili 8 video zapisa o kupovini glasova", naveo je on.

Primjeri iz Petnjice, kažu iz Demokrata posebno ilustrativni.

"Na biračkom mjestu broj 13 od 48 glasova za Demokratske partije socijalista (DPS) njih 38 je na poseban način označeno. A trećina glasova Socijaldemokrata (SD) je bila upadljivo označena flomasterima. Na biračkom mjestu broj 8 glasalo je 119, a upisalo se 113. Kao partija kojoj je borba za vladavinu prava osnovna odrednica, u vezi kršenja zakona i izbornih prava i sloboda podnijeli smo preko 40 krivičnih prijava, prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i prigovor Agenciji za elektronske medije. Predsjednik Demokrata je uputio dva otvorena pisma Vrhovnom državnom tužiocu zbog nepostupanja nadležnih organa. Takođe, on je u dva navrata informisao diolomatski kor o izbornim zloupotrebama. Uz to Demokrate su informisale javnost o svim registrovanim izbornim zloupotrebama, pri čemu smo dostavljali dokaze u vidu snimaka i fotografija" naveo je Koprivica.

Iz ovoga nedvosmisleno proizlazi, kaže on da se izbori održani 26. novembra nikako ne mogu tretirati ni kao fer, ni kao slobodni.

Da izbori u Crnoj Gori imaju konfliktni, a ne demokratski potencijal, da u Crnoj Gori izbori nose životni, a ne samo rizik po položaj predstavnika građana i to što se sa kriminalizacije izbornog procesa u režiji aktuelne vlasti prešlo na brutalizaciju i militarizaciju izbornog procesa, kazao je Koprivica, svjedoče dokazima potkrijepljeni oružani napad na opozicionog poslanika i odborničke kandidate, tri gruba fizička napada na aktiviste i funkcionere Demokrata dva brutalna verbalna napada i prijetnje smrću od strane politički upregnutih bezbjednosno interesantnih lica prema funkcionerima Demokrata.

"Dvaotvorena i direktna poziva na linč Demokrata, brutalni napad biber sprejevima na odborničke kandidate GP URA, dva politički motivisana otkaza ugovora o radu kandidatima Demokrata za odbornike. Nuđenje mita u vidu zaposlenja odborničkom kandidatu. Dva povlačenja sa liste kandidata na način suprotan statutu i elementarnoj političkoj kulturi“, kazao je Koprivica.

Bonus video: