URA uputila prigovor DIK-u na OIK: Šta je sa spornim listićima i potpisima?

DPS je u Mojkovcu osvojio 18 odborničkih mandata, što je dva više nego na izborima 2013. godine
2 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: Luka Zeković
Ivan Ašanin, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.12.2017. 11:40h

Građanski pokret URA zatražio je od Državne izborne komsije (DIK) da preispita rješenje Opštinske izborne komisije (OIK) Mojkovca i da dâ ocjenu o regularnosti izbora u tom gradu. Prethodno OIK je odbila prigovore URA.

Na više od 90 odsto biračkih mjesta u Mokovcu nisu svi članovi potpisali zapisnike o radu biračkih odbora, što, kako kažu u URA, upućuje na činjenicu da su postojale zamjerke na regularnost izbornog procesa.

OIK je, navodi URA u prigovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, propustila da utvrdi da je 426 glasačkih listića na kojima su umjesto zaokruživanja izborne liste Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata uokvirene na način koji ukazuje na povredu biračkog prava.

„Predstavnik GP URA u OIK utvrdio je pregledom izbornog materijala da postoji 341 glasački listić na kojem je lista DPS-a zaokružena raznim simbolima, kvadarti, srca, dupli krug, i raznobojni flomasteri, kao, na primjer, crveni, žuti, narandžasti i plavi. Na 85 listića SD su zaokruživale, kvadratićima, trouglovima, srcima raznobojnim flomasterima. Opravdano sumnjamo da su to glasački listići, odnosno glasovi birača koji su bili ucijenjeni, primorani ili pod pritiskom da svoje glasačke listiće označe na gore pomenute načine“, navodi se u prigovoru predsjednika OO URA Ivana Ašanina.

Pored toga, ističe se u prigovoru, pregledom izbornog materijala utvrđeno je da se pečati na glasačkim listićima u zavisnosti od biračkog mjesta nalaze na raznim stranama listića, ali i da su glasački listići sa istog biračkog mjesta pečatirani na različite načine i na različitim djelovima listića.

DPS je u Mojkovcu osvojio 18 odborničkih mandata, što je dva više nego na izborima 2013. godine.

Time je osigurao apsolutnu vlast u gradu.

Bonus video: