Rašković iz Crno na bijelo – Može Bokeški: Institutu u Igalu potrebna reorganizacija - banja će ponovo zasijati

Prema njegovim riječima, sve ukazuje na to da se tokom dugogodišnjih nesuspjelih pokušaja privatizacije Institutu spremao isti scenario kao i bolnici Meljine.

3599 pregleda 1 komentar(a)
Rašković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški
Rašković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški

,,Institut Dr Simo Milošević u Igalu, nekadašnji zdravstveni biser Crne Gore, u velikim je problemima, zahvaljajući prethodnoj državnoj vlasti. Naša koalicija će, nakon što bude participirala u lokalnoj vlasti u Herceg Novom, insistirati da na čelo Instituta konačno dođu sposobni kadrovi koji će, u saradnji sa stručnim licima, na kraju odlučiti vrijedi li ovaj prepoznatljiv biser razvijati u okviru javnog zdravstvenog sistema ili on veće izglede za razvoj i osavremenjivanje ima u okviru privatnog poslovanja”, saopštio je danas nosilac liste Crno na bijelo – Može Bokeški u Herceg Novom dr Draško Rašković.

Prema njegovim riječima, sve ukazuje na to da se tokom dugogodišnjih nesuspjelih pokušaja privatizacije Institutu spremao isti scenario kao i bolnici Meljine.

,,Tome se dio radnika Instituta uspješno suprotstavljao, nasuprot menadžmentu. Rukovodstvo Instituta, koje je decenijama postavljao DPS, imalo je najvažniji zadatak da, u predizbornim periodima, manje-više otvoreno, vrši pritisak na dio zaposlenih koji nisu smatrani sigurnim glasačima da glasaju DPS i tako obezbijede dovoljan broj glasova. O Institutu se nije vodilo računa sa rukovodećih pozicija. Došlo je do djelimične devastacije postojećih kapaciteta, osipanja stručnog medicinskog kadra i zaostajanja u pogledu savremenih trendova u oblasti banjske ponude”.

Dr Rašković napominje da je Institut samodohodovan i da je, uprkos tome što je država bila većinski vlasnik, prethodna vlast na njega gledala samo kao izvor finansija, ali ne kao i na nešto u šta treba ulagati. ,,Situacija se drastično pogoršala u posljednjoj godini i od postojanja Instituta nikada nije bila gora. U vrijeme globalnog zatvaranja država u toku pandemije, svi strani programi koje je Institut potpisao su odloženi, tako da nije ostvaren planirani priliv sredstava iz tog segmenta. U isto vrijeme broj pacijenata koji dolaze iz naše zemlje i regiona je drastično smanjen”.

Nosilac liste Crno na bijelo – Može Bokeški navodi i da Institut u Igalu od strane lokalne vlasti nije percipiran kao lokalna briga.

,,Neshvatljivo je da je neophodan ovoliko dug period za imenovanje novog rukovodnog kadra. Sigurno je da je Institutu urgentno neophodna finansijska potpora, kao i vakcinacija kadra kako bi ponovo našao svoje mjesto na stranoj i domaćoj sceni i ostvario barem dio planiranih prihoda. Institut Igalo takođe mora ojačati medicinski kadar koji je zbog lošeg materijalnog statusa napuštao ustanovu. O njegovoj dugoročnoj budućnosti moramo intezivno razmišljati i raditi na njoj”.

Zdravstveni turizam je u svijetu jedna od najbrže rastućih industrija, pa je i Institut Dr Simo Milošević posljedično velika razvojna šansa Herceg Novog, ističe dr Draško Rašković. ,,Institut Igalo, Herceg Novi i Boka moraju ponovo postati prepoznatljiva zvijezda na mapi rehabilitacionih, zdravstvenih i spa centara Evrope. Herceg Novi može bolje. Crno na bijelo – Može Bokeški”, zaključio je on.

Bonus video: