Zarić podnio krivičnu prijavu: Portal lažno tvrdi da je više osoba protivzakonito upisano u birački spisak

Iz Prave Crne Gore su kazali da je Zarić pozvao sve ljude koji se nalaze na spisku da se, ukoliko žele, obrate Pravoj Crnoj Gori Herceg Novi i da preuzmu već pripreljen obrazac krivične prijave

4173 pregleda 62 reakcija 4 komentar(a)
Zarić, Foto: Prava Crna Gora
Zarić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Odbora Prave Crne Gore Herceg Novi i nosilac liste "Pravi Novi – Sloboda u našim rukama" Milan Zarić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom krivičnu prijavu protiv NN lica, odgovornog lica u internet portalu "Crnagora.Today" zato što je 3. maja na tom portalu objavljen spisak sa velikim brojem lica, za koja se lažno tvrdi da su protivzakonito upisana u birački spisak, saopšteno je danas iz Prave Crne Gore.

"Uz imena i prezimena ovih lica, objavljena su i biračka mjesta na kojima isti glasaju. Cilj ovih aktivnosti je stvaranje straha kod jednog broja građana Herceg Novog i uticaj na rezultat predstojećih lokalnih izbora", ističe se u saopštenju Prave Crne Gore.

Iz te partije su dodali da je Zarić pozvao sve ljude koji se nalaze na spisku da se, ukoliko žele, obrate Pravoj Crnoj Gori Herceg Novi i da preuzmu već pripreljen obrazac krivične prijave.

Krivičnu prijavu prenosimo integralno:

"Tokom aprila i maja 2020. godine, na teritoriji Crne Gore, samo ili posredstvom saučesnika i pomagača, protivno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o birakom spisku, prikupljalo podatke o ličnosti građana Crne Gore, na način što je iz baze podataka državnih organa, koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu Zakona o biračkom spisku, koja baza nije javno dostupna i koju je neovlašćeno koristilo, pribavilo podatke – lična imena i adrese za ukupno 2.533 lica, građana Herceg Novog koji su upisani u birački spisak za predstojeće lokalne izbore u opštini Herceg Novi, a zatim dana 03.05.2021. godine, navedene lične podatke koje je prethodno neovlašćeno pribavilo, saopštilo neodređenom broju lica i upotrijebilo u svrhu u koju isti nisu namijenjeni, na način što je spisak sa navedenim podacima objavilo na njihovoj internet stranici netačno predstavljajući navedena lica kao lica koja nemaju legalno biračko pravo u Crnoj Gori, čime je izvršilo krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka iz čl. 176 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore.“

Obrazloženje

Dana 03.05 na internet sajtu navedenog portala objavljen je spisak sa velikim brojem lica, za koja se lažno tvrdi da su protivzakonito upisana u birački spisak. Uz imena i prezimena ovih lica, objavljene su i njihove adrese kao i biračka mjesta na kojima isti glasaju. Cilj ovih aktivnosti je stvaranje straha kod jednog broja građana Herceg Novog i uticaj na rezultat predstojećih lokalnih izbora.

Potpuno je jasno da se navedeni podaci ne mogu nalaziti u posjedu bilo koga drugog osim državnih organa nadležnih za poslove biračkog spiska. Međutim, prijavljeno lice je samo ili uz pomoć pomagača i saučesnika došlo u posjed navedenih ličnih podataka, koje je u svrhu političke manipulacije objavilo na navedenoj internet stranici. Na taj način su lični podaci velikog broja građana, suprotno zakonu u zaštiti podataka o ličnosti, učinjeni dostupnim neograničenom broju lica, čime su ostvareni svi elementi navedenog krivičnog djela.

Budući da je iz navedenog činjeničnog stanja jasno da postoji osnovana sumnja da je prijavljeno lice izvršilo navedeno krivično djelo, predlažem da osnovni državni tužilac pokrene postupak izviđaja po službenoj dužnosti, te da nakon identifikacije osumnjičenog i eventualnih saučesnika, prikupi dokaze i podigne optužni predlog pred nadležnim sudom."

Bonus video: