Vukić iz Crno na bijelo: Imamo rješenje za cataru, Herceg Novi će ponovo prihodovati od korišćenja opštinskih obala

"Apsolutno je neprihvatljivo da se građanima Boke naplaćuje karta po punoj cijeni, u iznosu od četiri i po eura, kao i da se sve to radi samo na osnovu ugovora sa Morskim dobrom"

6068 pregleda 85 reakcija 7 komentar(a)
Vukić, Foto: URA
Vukić, Foto: URA

Trajektna linija Kamenari-Lepetani jedina je u Crnoj Gori i predstavlja značajan resurs Boke. Kao takva mora služiti i interesu lokalne zajednice, a ne enormnom bogaćenju pojedinaca, istakao je danas kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški Dušan Vukić.

"Imamo rješenje za cataru. Radićemo na tome da se ubrza koncesija za nju i da se detaljno provjeri privatizacija Pomorskog saobraćaja“, kazao je.

Kako navodi, nedopustivo je da ta trajektna linija i dalje funkcioniše bez koncesionog akta, a samo na osnovu Ugovora o zakupu djelova trajektnih pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, koji datira još iz 2004. godine i aneksa tog ugovora iz 2019. godine.

,,Naše djelovanje biće usmjereno na to da se ubrza proces pripreme nacrta koncesionog akta i raspisivanje tendera za dodjelu koncesije za obavljanje trajektnog prevoza. Osim toga, detaljno preispita privatizacija Pomorskog saobraćaja, da se pregleda kompletna dokumentacija i posebno obrati pažnja na kontrolu prihoda koje catara ostvaruje, naročito imajući u vidu revizije i mišljenja Državne revizorske institucije (DRI)”, ističe Vukić ispred Crno na bijelo – Može Bokeški. Neprihvatljivo je, kako napominje, da se za korišćenje opštinskih obala ništa ne plaća Herceg Novom i susjednom Tivtu.

,,Apsolutno je neprihvatljivo da se građanima Boke naplaćuje karta po punoj cijeni, u iznosu od četiri i po eura, kao i da se sve to radi samo na osnovu ugovora sa Morskim dobrom. Ta firma je za tri godine, od 2017. do 2020. godine, ukupno prihodovala oko 17.7 miliona eura, a prijavila je 6.5 miliona eura čiste neto dobiti. Od 6.5 miliona eura u opštinski budžet Herceg Novog nije se slio niti jedan jedini cent”, objašnjava Vukić. Naročito će, naglašava kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, insistirati da se utvrde kršenje prava radnika i obračun sa sindikalnim predstavnicima u tom preduzeću koji su se događali u prethodnom periodu.

,,Imamo viziju i rješenje za pitanje catare. Insitucionalno ćemo se boriti za to da se konačno donese koncesioni ugovor, u kom će postojati klauzula kojom će se odrediti koncesiona naknada u funkciji punjenja budžeta opština Herceg Novi i Tivta. Osim toga, odredićemo i klauzulu prema kojoj će karta za lokalno građanstvo Boke biti i za 50 odsto jeftinija”.

Vukić pocrtava da će koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški posebnom klauzulom obezbijediti poštovanje najstrožijih ekoloških standarda.

,,Osim toga, istim putem ćemo zaštititi prava radnika catare. Štitićemo interese Herceg Novog i svih njegovih građana. Sve mora biti crno na bijelo. Može Bokeški”, zaključuje.

Bonus video: