ministar vanjskih poslova sa mađarskim šefom diplomatije

Radulović: Sadržanoj bilateralnoj saradnji CG i Mađarske doprinos daje politički dijalog

"Mađarski investori su prisutni u Crnoj Gori i namjeravamo da održimo taj kurs“ istakao je Sijarto, dodavši da njegova vlada kroz konkretne programe podrške osnažuje položaj svojih privrednika

2109 pregleda 0 komentar(a)
Sijarto i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sijarto i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Mađarska ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju čemu značajan doprinos daje redovan politički dijalog na najvišem i visokom nivou, o čemu nakon zvanične posjete Budimpešti ove zime, svjedoči i današnje prisustvo šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta u Crnoj Gori, rekao je na zajedničkoj pres konferenciji ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je istakao, kazali su iz Ministarstva, da je Mađarska dokazani prijatelj naše zemlje, koja nam od samog početka reformskih i integracionih procesa u kontinuitetu pruža snažnu političku i ekspertsku podršku.

"EU je prva i posljednja riječ svakog susreta, a našu posvećenost evropskom putu potvrdili smo prihvatanjem nove metodologije u pregovorima“, kazao je i istakao da Crna Gora očekuje dalju podršku evropskih partnera u postizanju za nas najznačajnijeg cilja, kroz dalje inteziviranje pregovaračkog procesa.

Kako navode, Radulović je posebno zahvalio Sijartu na podršci od samog početka pandemije Kovid-19, i dodao da je solidarnost ključna u izazovnim vremenima.

Pozdravio je dogovor o otvaranju granica uz potvrdu o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, te usaglašeni Sporazum između dvije Vlade o međusobnom priznavanju imunizacionih sertifikata, ocijenivši ovu inicijativu kao pozitivan input predstojećoj turističkoj sezoni.

"Obnavljanje avio-linije na relaciji Podgorica – Budimpešta, počev od 12. maja, kako je najavio Wizz-air, biće dodatan podsticaj bilateralnoj saradnji u oblasti turizma“, istakao je Radulović.

Sijarto je, kako se navodi u saopštenju, naglasio značaj daljeg zalaganja Unije za proces proširenja, ponovivši neupitnu posvećenost njegove zemlje aktivnostima u regionu Zapadnog Balkana.

"Dešavanja u susjedstvu su za nas jako važna, i nastavićemo da podržavamo vaše evropske aspiracije“ poručio je i ukazao na potrebu donošenja jasnih i konkretnih odluka u Briselu, koje će potvrditi da ovaj dio Evrope ni u kom slučaju nije i ne smije biti zanemaren, što se posebno odnosi na važnost konkretizacije evropskih politika kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana.

"Mađarski investori su prisutni u Crnoj Gori i namjeravamo da održimo taj kurs“ istakao je  Sijarto, dodavši da njegova vlada kroz konkretne programe podrške osnažuje položaj svojih privrednika.

On je takođe naglasio važnost snaženja bilateralne saradnje po ovom pitanju, u cilju dinamiziranja ekonomskog oporavka i rasta, posebno imajući u vidu aktuelnu pandemiju.

Ministri su ukazali na značaj skorog održavanja trećih bilateralnih konsultacija, te izrazili uvjerenje da će tekst Memoranduma o razumijevanju i saradnji između diplomatskih akademija dva ministarstva vanjskih poslova uskoro biti usaglašen i potpisan.

"Ministar Radulović je dodao da imamo solidan normativno – pravni osnov za unapređenje mehanizama saradnje u oblastima obrazovanja, kulture i odbrane, kao važnih oblasti međudržavne saradnje. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na multilateralnom planu, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrški kandidaturama dvije zemlje za članstvo u tijelima UN, kao i u okviru brojnih regionalnih inicijativa. Oni su takođe razgovarali i o procesu imunizacije stanovništva u dvije zemlje, te planovima u okviru vanjske politike za period koji slijedi", zaključuje se u saopštenju.

Sagovornici su dogovorili održavanje sastanka planirane interesorne grupe sastavljene u junu ove godine, koji će doprinijeti identifikovanju konkretnih oblasti saradnje, kao i razmjeni iskustava u pogledu funkcionisanja ekonomske diplomatije, imajući u vidu njen značaj u dinamiziranju privrednog razvoja.

Preporučujemo za Vas