Kluge: Bez ulaganja u zdravlje nema daljeg razvoja

"Crna Gora među 53 zemlje za mene ima politički prioritet, a naročito kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana“, kazao je Kluge, saopšteno je iz Skupštine

2349 pregleda 0 komentar(a)
Kluge i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Kluge i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Pandemija koronavirusa pokazala je da bez ulaganja u zdravlje nema ekonomije, turizma, bezbjednosti ni daljeg razvoja, ocijenio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Kluge koji boravi u posjeti Crnoj Gori, razgovarao je danas sa presjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

"Crna Gora među 53 zemlje za mene ima politički prioritet, a naročito kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana“, kazao je Kluge, saopšteno je iz Skupštine.

On je naveo da „želi da bude Regionalni direktor koji će jačati saradnju sa Parlamentom jer je svjestan uloge parlamenta u pogledu demokratije, a demokratija se odnosi ne samo na zakonodavstvo, već i na dobro zdravlje građana“.

"Uputivši pohvale za napore u borbi protiv Kovida-19, Kluge je izrazio očekivanje da će ubrzavanje vakcinacije i međunarodna solidarnost doprinijeti poboljšanju zdravstvene situacije jer je pandemija pokazala da bez ulaganja u zdravlje nema ekonomije, turizma, bezbjednosti ni daljeg razvoja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bečić naveo da je izazov pandemije pokazao važnost saradnje i solidarnosti.

„Pažljivo smo slijedili sve preporuke SZO, cijenići donacije i pomoć partnera. Skupština Crne Gore ulaže velike napore u pravcu afirmacije značajnih društvenih pitanja, a zdravstveno-epidemiološka situacija zauzima posebno mjesto“, rekao je Bečić.

Ističe se da je podsjećajući na važnost promovisanja univerzalne zdravstvene zaštite, Bečić je iskazao spremnost i otvorenost za intenzivniju saradnju sa Kancelarijom SZO u Crnoj Gori.

On je naglasio da iskustvo sa pandemijom iziskuje jačanje kapaciteta za prevenciju i pripremljenost na zdravstvene krizne situacije.

"Sagovornici su se saglasili da je podrška Skupštine od ključnog značaja kako bi brojna pitanja i inicijative ove krovne institucije u oblasti zdravstvene zaštite bila adekvatno i pravovremeno prepoznata", navodi se u saopštenju.

Bonus video: