OSUDILI PRIVOĐENJE MARIJE KAPE

Demokrate: Tužilaštvo i policija na prijave DPS-a reaguju "kao opareni"

Demokrate ističu da očekuju od Tužilaštva, policije i ostalih institucija i državnih organa "da se uzdrže od makar javne i svima lako dokučive manifestacije rezultata pritiska vladajuće partije na njih"
13 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.02.2019. 07:10h

Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila privođenje Marije Kape, kandidatkinje URA za odbornicu na Cetinju, koje je, kako su kazali, primjer selektivne pravde koja je gora od svake nepravde.

"Ne opravdavamo bilo čije navodne prijetnje, upućene bilo kome. No, uzimajući u obzir sve okolnosti i ovog slučaja, veoma je indikativno da po prijavama DPSa ili njima bliskih lica ili struktura službenici Uprave policije i Tužilaštva postupaju, neki bi rekli, kao opareni, na prvu, dok se krivične prijave opozicionih subjekata, konkretno preko 40 njih podnijetih od strane Demokrata, gomilaju negdje u ladicama. Vjerovatno čekajući da ih snađe ista sudbina kao one vezane za Limenku i slične zastare, koje se mogu okvalifikovati samo kao dodavanje crne nijanse na ionako siv obraz Tužilaštva. Očekujemo profesionalizam, u najpunijem obimu, i kada je u pitanju slučaj gospođe Kape. Dosta je brukanja državnih organa usljed, očigledno, po njih neodoljivog upliva nevidljive ruke vlasti koja diriguje kako će se neki predmet voditi, a kako oko," kazali su iz Demokrata.

Kao politički subjekt kojem je, kako su kazali, uspostavljanje pune vladavine prava u Crnoj Gori jedan od osnovnih ciljeva, ali i sredstvo putem kojeg će se doći do toliko željene demokratizacije crnogorskog društva, Demokrate ističu da očekuju od Tužilaštva, policije i ostalih institucija i državnih organa "da se uzdrže od makar javne i svima lako dokučive manifestacije rezultata pritiska vladajuće partije na njih."

"Jedna od najboljih potvrda koliko su navedene i ostale institucije ove države i, trebalo bi, ovih građana zarobljene jeste i njihovo ponašanje, činjenje i nečinjenje uoči lokalnih izbora 26. Novembra, na sam izborni dan, kao i nakon izbora. Tako smo imali, malo je reći, odugovlačenje sa privođenjem pravdi Ivana Jovanovića, lica koje se nalazilo u grupi onih koji su vadili pištolj na poslanika Šaranovića i na naše kandidate za odbornike, a koje smo ubrzo nakon napada upravo mi osumnjičili. Ovo lice, sin čovjeka koji je i na sam izborni dan, kao predsjednik biračkog odbora na jednom biračkom mjestu prijetio fizičkim nasrtajem našem opunomoćenom predstavniku koji ga je opominjao da ne vrši drastične nezakonitosti i zloupotrebe, privedeno je više od 60 sati od spornog događaja. Sjetimo se, naš kandidat za odbornika priveden je nepunih 15 minuta nakon što je bio lažno osumnjičen da je učestvovao u nekom incidentu u kojem je povrijeđen aktivista DPSa," navode iz Demokrata.