Injac: MO revidiralo budžet na zahtjev Ministarstva finansija, Vojska neće trpjeti

Ministarka odbrane Olivera Injac je istakla da je MO revidiralo budžet na zahtjev Ministarstva finansija i socijalnog staranja i da je odboreni iznos 10 odsto manji u odnosu na ono što su neophodna sredstva za servisiranje svih potreba Ministarstva i Vojske

6275 pregleda 51 reakcija 6 komentar(a)
Injac, Foto: Printscreen
Injac, Foto: Printscreen

Predviđeni budžet za tekuću godinu za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost nije dovoljan, ali će, svjesni trenutne krize, pokušati da sa namijenjenim sredstvima realizuju planirane aktivnosti, ocijenili su resorni ministri i predstavnica ANB-a na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor razmatra Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović je kazao da je predlogom zakona o budžetu za 2021. Ministarstvu odbrane opredijeljeno 43,43 miliona eura. Taj iznos se, kako je istakao, u najvećem dijelu odnosi na bruto zarade -27,94 miliona, ostala lična primanja- 3 miliona, rashode za materijal -3, 45 miliona, kapitalne izdatke -1, 81, dok se za ostale izdatke opredjeljuje suma od 4, 75 miliona eura.

Odović je kazao da je predlogom budžeta za 2021.godinu Ministarstvu unutrašnjih poslova opredijeljeno 95, 37 miliona eura, a Agenciji za nacionalnu bezbjednost 6, 99 miliona eura.

Ministarka odbrane Olivera Injac je istakla da je MO revidiralo budžet na zahtjev Ministarstva finansija i socijalnog staranja i da je odboreni iznos 10 odsto manji u odnosu na ono što su neophodna sredstva za servisiranje svih potreba Ministarstva i Vojske.

“To je uticalo na potrebu da se sprovedu određene restrikcije i da se ograniče posebni troškovi i da se uvede princip racionalnog trošenja”, kazala je Injac.

Ona je istakla da bi im s obzirom na planove za modernizaciju i usvojene strateške dokumente, trebalo mnogo više:

“Ali s obzirom da smo svjesni da je godina finansijske krize u svijetu i zdravstvene na globalnom planu, vjerujemo da sa ovim možemo ostatak ove godine uspješno da realizujemo. Neće trpjeti Vojska ni u kom smislu, jer kao što vidite, za operativne troškove ima dovoljno...”, istakla je Injac.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je kazao da nisu zadovoljni, ali da u ovom trenutku vjerovatno ne može više od onog što im je opredijeljeno:

“ Negdje vjerujemo da ovo jesu realne mogućnosti u ovom trenutku. Što se tiče Ministarstva, osime redovnog funkcionisanja u smislu zarada i slično, važno nam je da se realizuje nekoliko ključnih projekata koji su od državnog značaja”.

On je objasnio da su to otvaranje graničnog prelaza Cijena-Grabon, da se dovrši granični prelaz Vraćenovići i ubrza dinamika radova na prelazu Ranče.

“Paralelno sa tim modernizacija cijelog sistema biometrije u punom značenju te riječi, uključujući i video nadzor gradova, jer smatramo da se radi o sistemu koji bitno doprinosi smanjivanju stope kriminaliteta”, kazao je Sekulović.

On je rekao da Uprava polcije ne bi smjela da narednu godinu dočeka sa ovakvim budžetom, jer mora da se modernizuje u tehničkom smislu, da se kadrovski ojača na bitnim pozicijama i izađe u susret rješavanju stambenih pitanja.

“Plate policijskih službenika su izuzento niske, da ne kažem da je to na granici uvredljivog”, kazao je ministar.

Rukovoditeljka sektora za pravne, ekonomske i opšte poslove u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Sanja Raičević je kazala da ni oni nisu u potpunosti zadovoljni odobrenim sredstvima za tekuću godinu:

“Ali prije svega moramo biti svjesni trenutka i ekonomske politike i samog stepena racionalnosti koji je neophodno sprovesti u ovoj godini. Trudićemo se da u ovoj godini i sa kadrovskim kapacitetima koje imamo i tehničkom opremljenošću, damo puni kapacitet u realiciji zakonom utvrđenih nadležnosti ANB”.

Ona je pojasnila da je prvobitnim predlogom za sredstva za 2021. bio uvećan u odnosu na prošlogodišnji budžet, što se prvenstveno odnosilo na jačanje kadrovskih kapaciteta i za nastavak inoviranja tehničkih kapaciteta ANB.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je kazao da je MUP-u budžet manji oko sedam miliona, te je pitao da li resorni ministar može da garantuje funkcionalnost institucije, prije svega operativnu funkcionalnost svih sektora UP.

“Zašto su pripadnici Uprave policije dovedeni u situaciju da ovih dana gube osnovna sredstva za rad? Nepredlaganje budžeta na vrijeme i njegovo neusvajanje na vrijeme, prema novinskom tekstu iz “Vijesti”...danas je vraćeno 50 ili treba da bude vraćeno do kraja maja, ostatak od 130 automobila, gdje je gro tih automobila namijenjen policiji opšte nadležnosti”, kazao je Konjević.

On je kazao da je poslednje povećanje zarada od 15 odsto u prosjeku, Upravi policije bilo 2015.godine.

Predrag Bošković (DPS) je kazao da predviđeni budžet za Ministarstvo odbrane za ovu godinu ne omogućava nastavak ispunjavanja obaveza iz punopravnog članstva u NATO, kao i nastavak reformi u oblasti odbrane.

Bošković je istakao da predloženi budžet nije u funkciji odbrambene politike i da nije dovoljan.

“Po mojim podacima, u odnosu na 2020., budžet za 2021. je manji za preko sedam miliona eura”, kazao je Bošković.

Bonus video: