Abazović: Sva otvorena pitanja sa Hrvatskom, Crna Gora želi rješavati kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju

"Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i daje doprinos mirovnim misijama EU", kazao je Abazović

3924 pregleda 0 komentar(a)
Grlić Radman i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Grlić Radman i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Sva otvorena pitanja sa Hrvatskom, Crna Gora želi rješavati prvenstveno kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vođeni principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u Alijansi, uz želju da sa susjedima gradimo mostove saradnje, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da se danas u vili Gorica sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

I"Odnosi između Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, karakteriše ih redovan politički dijalog i susreti zvaničnika na svim nivoima. Dvije zemlje imaju zajedničku evropsku i evroatlantsku perspektivu, to je dobra polazna osnova za dalje unaprjeđenje odnosa", kazao je Abazović.

On je naznačio da pored ispunjavanja obaveza iz članstva u Alijansi i regionalne saradnje, punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu.

"Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i daje doprinos mirovnim misijama EU", kazao je Abazović.

U saopštenju se navodi da su razmatrajući očekivanja od predstojeće turističke sezone, Abazović i Grlić Radman konstatovali da postoji obostrani interes jačanja saradnje u oblasti turizma, a sve u cilju stvaranja uslova da turistička sezona bude mnogo kvalitetnija i uspješnija za obje države, zasnovana na komplementarnosti, a ne konkurentnosti.

"Izražavam nadu da će najavljeno otvaranje avio-linije na relaciji Zagreb – Podgorica značajno doprinijeti razvoju turizma i daljem unaprjeđenju ekonomske saradnje između dvije države", rekao je Abazović.

U saopštenju piše i da je na sastanku konstatovano da Crna Gora i Hrvatska, kao dvije prijateljske i partnerske države, sarađuju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da je bilateralna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture.

"Abazović i "Grlić Radman su se saglasili da postoji značajan potencijal za dalje unaprjeđenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i privredne saradnje. Sastanak je bio prilika da sagovornici porazgovaraju i o krizi izazvanoj pandemijom Covid-19 i iskažu nadu će obje države, kao i region u cjelini, izboriti sa zdravstvenim i ekonomskih problemima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: