Knežević: Krivokapić i Injac će se suočiti sa interpelacijom ako pošalju vojnike na Kosovo i Metohiju

Injac je pojasnila da je stupanjem na dužnost zatekla predlog koji je išao prema Savjetu za odbranu i bezbjednost za učešće u misiji KFOR-a

30292 pregleda 576 reakcija 70 komentar(a)
Knežević, Foto: Printscreen YouTube
Knežević, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević rekao je da Demokratski front neće podržati odlazak crnogorskih vojnika na Kosovo i Metohiju i da će se, ukoliko budu donijeli takvu odluku, sa interpelacijom suočiti ministarka odbrane Olivera Injac i premijer Zdravko Krivokapić.

“Mi smo glasove 30.avgusta dobili na jasnim ideološkim i izbornim pozicijama koje štite duhovni, istorijski i nacionalni identitet srpskog i crnogorskog naroda i veze između Crne Gore i Srbije. Vi radite kako mislite da treba. Do kad će to biti-procijenićemo, ali ukoliko budete odlučili da šaljete crnogorske vojnike na KiM, imaćete najmanje interpelaciju od DF-a, a podršku nikako”, rekao je Knežević.

Injac je prije toga pojasnila da je stupanjem na dužnost zatekla predlog koji je išao prema Savjetu za odbranu i bezbjednost za učešće u misiji KFOR-a.

Ona je kazala da se na prvom sastanku Savjeta 19.januara nije raspravljalo o tom predlogu iz više razloga, a neki od njih su da nije usvojen ni program ni budžet i da za tako kratak period nije bila ni usklađena politika Vlade i Ministarstva.

Injac je kazala da su trenutno dva mjesta u misiji, od kojih je jedno profesionalno vojno lice, a drugo je civil.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je od ministarke tražio da saopšti svoj lični stav o tome ili koji će stav zastupati na Savjetu za odbranu i bezbjednost.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je rekao da će svi imati svoj stav o tome kad to dođe na dnevni red:

“Ovo danas je pokušaj političke manipulacije i pokušaj dezavuisanja dnevnog reda”.

Konjević je kazao da nije riječ o manipulaciji, već da je tema vezana za rad Odbora:

“Mi pričamo o budžetu koji tretira tu materiju, imamo pravo na različute političke stavove...ali imamo suvereno pravo da člana Vlade pitamo šta o nekoj temi misli. Kad ministar nema jasan stav o nekoj temi, vjerujte, jasnijeg stava nema”, kazao je Konjević.

Injac je zahvalila poslanicima na raspravi i kazala da slijedi velika diskusija o ovoj i drugim temema:

“Ne znamo gdje će ko biti, ali u svakom slučaju želim sreću Crnoj Gori i moj prioritetni cilj kada sam se javila je bio da razjasnimo zbog javnosti... da je nešto krenulo prema Savjetu, ali da nije više tema Savjeta za ovu godinu”.

Knežević je odgovorio da “đe će ko biti, to samo Gospod zna”:

“Ali, da ne prejudiciramo mi obični smrtnici u ovom trošnom vremenu u kojem bitišemo”.

Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića da se održi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina i zamjenika rukovodioca osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Nikole Boričića na temu postupanja državnih organa u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo generalnog sekretarijata Vlade.

Dragan Krapović (Demokrate) je kazao da on i kolega Albin Ćeman neće podržati inicijativu, navodeći da su neke od odgovora vezano za ovu temu dobili od ministra na prethodnoj sjednici.

“I od vd direktora UP dobili smo izjašnjenje u medijima vezano za predmetnu situaciju. Posle toga je uslijedilo i zvanično saopštenje policije i Osnovnog državnog tužilaštva...”.

Dragan Ivanović (SNP) je kazao da bi trebalo sačekati, jer je postupak u procesu i da će brzo imati prave podatke.

Bonus video: