Zemaljsko je za premijera carstvo, a Ustav jedina Biblija

Andrija Đukanović ne vidi opravdanje za posljednje Krivokapićeve izjave, Milan Radović poručuje da premijer treba da ostavi za sobom vjersku dogmu i počne da se bavi problemima zbog kojih je došao na funkciju

38813 pregleda 411 reakcija 170 komentar(a)
Foto: Dušan Gađanski
Foto: Dušan Gađanski

Indirektnom najavom da će 12. maja u Nikšiću, tokom proslave dana Svetog Vasilija Ostroškog, biti tolerisano kršenje epidemiloških mjera, premijer Zdravko Krivokapić javnosti je poručio da za neke strukture u društvu ne važe ista pravila kao za druge. Krivokapiću Ustav Crne Gore treba da bude jedina Biblija, a zakoni države koju predvodi zapovijesti, ocijenili su sagovornici „Vijesti“.

Programski direktor Građanske alijanse, Milan Radović, kazao je da je krajnje vrijeme da premijer ostavi za sobom ili smjesti u sasvim privatnu ravan vjersku dogmu i posveti se onome što crnogorsko društvo treba da gura naprijed, ka EU.

Krivokapić je u četvrtak, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što nadležni državni organi nisu uradili ništa povodom masovnog kršenja epidemioloških mjera u vjerskim objektima tokom vaskršnjih praznika, kazao „da se to ne može definisati zemaljskom pričom i da je to u domenu metafizike”.

Govoreći o predstojećoj proslavi dana Svetog Vasilija Ostroškog, on je kazao „da ne postoji nijedan Nikšićanin – a među njima i on – koji ne bio izašao na te litije“.

„Mi ćemo s policijom i vojskom biti na punktovima i obezbijediti maske i dezinfekciona sredstva. Ako mislite da će ova Vlada hapsiti sveštenike, prevarili ste se“, poručio je premijer i garantovao da neće učestvovati u kršenju epidemioloških mjera.

Radović je ocijenio da se na osnovu premijerove izjave ne zna šta bi on radije želio da bude.

„Ali bismo baš voljeli da počne da se ponaša u skladu s onim što jeste. Ustav Crne Gore treba da bude njegova jedina Biblija, a zakoni države koju predvodi zapovijesti. Što prije shvati da nije na čelu Vlade da bi pravdao greške, već da popravlja stvari – to će biti bolje za sve nas. Anahrone izjave poput ove ne pripadaju 21. vijeku“, rekao je Radović „Vijestima“.

“Krivokapić bi bio sjajan premijer da je vrijeme Petra I”: Radović
“Krivokapić bi bio sjajan premijer da je vrijeme Petra I”: Radovićfoto: Boris Pejović

Sociolog Andrija Đukanović za “Vijesti” kaže da ne vidi nijedno valjano opravdanje za Krivokapićevu izjavu. On smatra da je premijer javnosti poručio da određene strukture u društvu imaju veliku moć i da diktiraju mnogo toga, te da za njih ne važe ista pravila kao za druge.

„Politička elita se dodvorava crkvi i ne smije da preduzme nijednu mjeru koja bi mogla da se protumači kao suprotstavljanje njoj. Političari se, u stvari, boje mase koja podržava crkvu i žele da pridobiju njenu podršku za svoje interese“, kazao je Đukanović.

On upozorava da će biti jasna diskriminacija ako se tokom proslave predstojećeg vjerskog praznika dozvoli masovno okupljanje, odnosno kršenje mjera.

„A dozvoliće se, naravno. Nekim građanima će biti dozvoljeno ono što drugima neće“, navodi Đukanović.

Prema riječima Radovića, Krivokapićeva izjava bi imala smisla i on bi bio sjajan premijer da nije vrijeme koje traži puni fokus na ovozemaljska pitanja ili da je vrijeme Petra I i da je on odlučio da razdvoji duhovnu i svjetovnu vlast.

„Kako ni jedno od toga nije slučaj, onda ovu premijerovu izjavu moramo osuditi i iz ugla Ustava, kojeg treba da čita više nego svete knjige kad se već prihvatio ovog posla“, napominje Radović.

Krivokapić je u četvrtak kazao novinarima i „da nije tačno da postoji samo zemaljski svijet“.

“To što su nas tako učili posljednjih 50 ili 70 godina, to je jedna priča. Ako ne postoji duhovni svijet, onda vam je najbolje da se ne ponašamo ovako kako se ponašamo i da napravimo opšti haos. Molim vas, pročitajte, samo Bibliju uzmite, slike koje vidite tamo su životne slike koje možete primijeniti u svakom trenutku života. A, s druge strane, vidite da neka druga sila sve to vodi. Kako je vi nazivate, to je vaša stvar“, rekao je predsjednik Vlade.

Zbog kršenja mjera tokom sahrana i vjerskih obreda više puta bio na udaru kritika javnosti: Krivokapić
Zbog kršenja mjera tokom sahrana i vjerskih obreda više puta bio na udaru kritika javnosti: Krivokapićfoto: BORIS PEJOVIC

Zbog sličnih stavova – kao što je izjava da je snagom vjere moguće pomjeriti planine i da se to već desilo – ali i kršenja mjera tokom sahrana i vjerskih obreda, Krivokapić je u više navrata bio na udaru kritika javnosti.

Đukanović kaže da će, s obzirom na dešavanja, građani koji nijesu vjernici ubrzo imati razloga da se plaše.

„Ali i ne samo oni, već svako ko se drzne da kaže nešto kritički protiv djelovanja crkve ili nekog bliskog njoj. Već možemo vidjeti da se svaki pojedinac koji se ’ne uklapa’ u taj sistem vrijednosti i pogled na svijet percipira kao bezbožnik, neprijatelj, nečovjek i sllično“, naglašava Đukanović.

Primjećuje da vjera ne doprinosi razumijevanju i toleranciji: Đukanović
Primjećuje da vjera ne doprinosi razumijevanju i toleranciji: Đukanovićfoto: Privatna arhiva

Kaže da primjećuje da vjera ne doprinosi razumijevanju i toleranciji među ljudima, kako to poručuju vjerske vođe, već je sve više tenzija, nervoze, mržnje, osjećanja potpuno suprotnih vjerskim učenjima, što mora da zabrine.

“Crkva ne želi da propusti trenutke svoje najveće moći i trijumfa, pa iako ne poziva vjernike da se ne okupljaju, kad se okupljanje desi, sležući ramenima konstatuje da je narod sam došao i da se obred morao održati“, zaključuje Đukanović.

Radović poručuje da premijer treba da počne da se bavi problemima zbog kojih je došao na funkciju, a to su, prije svega, eliminisanje diskriminacije koja se za 30 godina duboko ukorijenila u društvu baš zbog izjava, stavova i postupanja suprotnih Ustavu i zakonu.

Najvažnije je sačuvati zdravlje i živote ljudi

Iz pres centra Demokrata „Vijestima“ su na pitanje da prokomentarišu Krivokapićevu indirektnu najavu tolerisanja kršenja mjera, odgovorili „da nema potrebe nagađati i pretpostavljati o tome šta je premijer Krivokapić, eventualno, svojom izjavom mogao najaviti“.

„Premijer je odgovorio onako kako se jedino moglo očekivati od prvog čovjeka Vlade koji treba da pruži primjer svim građanima o tome kako treba da se odnosimo prema odlukama zdravstvenih vlasti“, istakli su iz te partije.

Iz Bošnjačke stranke (BS) “Vijestima” su kazali da je Crna Gora sekularna država, da je premijer politička ličnost i da treba da promoviše sekularizam. Oni apeluju na striktno poštovanje epidemioloških mjera u svim prilikama, pa i tokom religijskih obreda. „Imajući u vidu da je više od 1.500 građana Crne Gore izgubilo životnu bitku u borbi s koronavirusom, neprihvatljivo je svako kršenje mjera. Značajan broj naših članova praktikuje religijske propise i vjeruje u religijska načela ovozemaljskog i onosvjetskog, ali je, ipak, i iznad svega, najvažnije i najsvetije načelo vjere – sačuvati zdravlje i živote ljudi. Sve što je u funkciji toga, mi ćemo podržati i promovisati“, naveli su iz BS.

Ostale partije nijesu odgovorile na pitanja “Vijesti”.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) ranije su saopštili da je Krivokapić ovom izjavom rekao sve o doživljaju jednakosti i ravnopravnosti građana. Ocjenjuju da je jasno da premijer intimno vjeruje kako nije rukovodilac izvršne vlasti, već „nekakav sveštenik, misionar ili propovjednik, i u toj funkciji tumači crkvene knjige i uživljava se u ulogu velikomučenika“.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, napisala je na Tviteru da se premijer umjesto konkretnim životnim pitanjima građana, bavi teološkim kontemplacijama i poručuje indirektno da svi nisu jednaki pred zakonom, „misleći valjda da su sveštenici izuzeti od obaveze poštovanja zakona i drugih propisa“.

Bonus video: