izvještaj o radu odbora za ljudska prava i slobode

Nije bilo prijava kršenja Etičkog kodeksa poslanika

Cilj Etičkog kodeksa poslanika je da bude preventivnog karaktera, odnosno da utiče da se određene pojave ne dese, a ne da služi sankcionisanju ili disciplinovanju

1723 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odboru za ljudska prava i slobode prošle godine nije dostavljena nijedna prijava za kršenje Etičkog kodeksa poslanika, navodi se u Izvještaju o radu tok skupštinskog tijela za 2020. godinu.

Etički kodeks predstavlja skup etičkih pravila i standarda ponašanja poslanika u Skupštini Crne Gore koji postavlja zahtjeve i pravila, utvrđuje principe i standarde poželjnog i očekivanog ponašanja poslanika.

“Tokom prošle godine Odboru za ljudska prava i slobode nije dostavljena nijedna prijava za kršenje Etičkog kodeksa poslanika”, piše u Izvješaju.

Navodi se da smisao Etičkog kodeksa nije da bude sam sebi cilj, već da postane sredstvo za uspostavljanje kredibiliteta svakog poslanika i Skupštine u cjelini.

Cilj Etičkog kodeksa poslanika je, kako se dodaje, da bude preventivnog karaktera, odnosno da utiče da se određene pojave ne dese, a ne da služi sankcionisanju ili disciplinovanju.

“Odbor je uvjeren da će novi Etički kodeks poslanika, donesen u julu 2019. godine i njegova efikasna primjena, uz poštovanje odredbi Poslovnika, doprinijeti očuvanju, unapređenju i afirmaciji dostojanstva i ugleda poslanika i jačanju povjerenja građana prema Skupštini”, ističe se u dokumentu.

Preporučujemo za Vas