"građani umorni od izlizanih floskula"

GA: Potreban jači podsticaj EU i razumijevanje za prilike u Crnoj Gori

"Demokratija, solidarnost i mir su vrijednosti na kojima Evropska unija počiva i svima nam je potrebna obnova i potvrda tih vrijednosti kako bismo zajedno nastavili ka izgradnji evropske Crne Gore"

1209 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Crnoj Gori potreban je jači podsticaj od Evropske unije i bolje razumijevanje za prilike koje vladaju u našoj državi, čime će se ubrzati proces EU integracija, a time i očekivani bolji kvalitet života crnogorskih građana, saopšteno je iz Građanske alijanse povodom 9. maja - Dana Evrope.

Iz te nevladine organizacije kazali su da se Dan Evrope, koji se slavi u zemljama širom kontinenta, u Crnoj Gori obilježava uz brojna preispitivanja.

"Sa jedne strane, zvanični stav naše države je da smo odlučni na putu EU integracija i ispunjavanju svih zahtjeva evropske agende. Sa druge strane, Crna Gora i dalje nosi teško breme višedecenijskih problema koji usporavaju njene korake ka Evropi, u oblastima kao što su vladavina prava, zaštita ljudskih prava, sloboda medija i izražavanja, ekonomska situacija, te najskorija pandemija virusa korona. U takvoj jednoj atmosferi, u Crnoj Gori se desila promjena vlasti nakon preko 75 godina, kada su nove strukture naslijedile sve navedene probleme, ali i spoljnopolitičku opredijeljenost Crne Gore. Prirodno je da nakon ove promjene građani očekuju pozitivne promjene, obećavane i u predizbornom periodu", saopštili su iz GA.

Poručili su da se napredak mora desiti jer je Crna Gora u krizi integrativnih procesa, i već duži period u tom pogledu nema vidjivih rezultata.

"Građani su umorni od sakrivanja države iza prezentovanog entuzijazma prema EU integracijama i pravdanja za neostvarivanje napretka u tom pogledu nacionalnim i vjerskim podjelama, a koje koriste za povećanje njihove podrške i održavanje moći.  Umorni su građani i od izlizanih floskula o posvećenosti države izlaska iz krize i unapređenju kvaliteta njihovog života koje se ne dešava, pa je na novoj vlasti još veća odgovornost i očekivanja su svakako velika. Iako se mora priznati da je naslijeđeno stanje teška polazna osnova za ostvarivanje brzih vidljivih rezultata, nova vlast ipak pravi greške koje su nalik prethodnoj kroz partijska zapošljavanja, nepotizam, manjak transparentnosti, te nedovoljnu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u javnoj upravi. Pored toga i dalje smo opterećeni brojnim izazovima kao što su pitanja migracija, bezbjednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti sa državama regiona i regionalnog razvoja", dodaju iz GA.

Kazali su da je pandemija koronavirusa otkrila i nove slabosti Evropske unije koja je u zdravstvenu krizu ušla bez dobre koordinacije, pa su se u panici zatvorile granice, ugrožena su ljudska prava, a kompletna privreda je upala u neizvjesno stanje.

"Demokratija, solidarnost i mir su vrijednosti na kojima Evropska unija počiva i svima nam je potrebna obnova i potvrda tih vrijednosti kako bismo zajedno nastavili ka izgradnji evropske Crne Gore. Zato nam je potreban i jači podsticaj od Evropske unije, te i bolje razumijevanje za prilike koje vladaju u Crnoj Gori, čime će se svakako ubrzati proces EU integracija, a time i očekivani bolji kvalitet života građana Crne Gore", zaključuju iz Građanske alijanse.

Preporučujemo za Vas