položili vijenac na spomenik partizanu-borcu

Bečić: Crna Gora sve snažnije korača ka najvećoj porodici evropskih država

Predsjednik parlamenta povodom Dana Evrope uputio čestitku predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i svim građanima Evrope

21726 pregleda 501 reakcija 35 komentar(a)
Đurović, Bečić i Injac danas na Gorici, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović, Bečić i Injac danas na Gorici, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora, kao multietnička i multikonfesionalna zajednica, antifašističkim putem odlučno korača i u 21. vijeku, i sve snažnije i sve brže ka najvećoj porodici evropskih država, jer je antifašistički put upravo put evropskih integracija, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Šef parlamenta, ministarka odbrane Olivera Injac i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, položili su danas, uz vojne počasti, vijenac na Spomenik Partizanu-borcu na brdu Gorica.

Vijenac su položili i predstavnici Saveza izviđača Crne Gore, sa načelnikom Saveza Dušanom Masoničićem. Polaganje vijenaca upriličeno je povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Bečić je povodom Dana Evrope, kako je saopšteno iz Skupštine, uputio čestitku predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i svim građanima Evrope.

“Koristim priliku da Vama i svim građanima Evrope, u ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, uputim srdačne čestitke povodom 9. maja, Dana Evrope, kojim obilježavamo pobjedu nad fašizmom i početak stvaranja Evropske unije, istovremeno odajući počast milionima onih koji su položili svoje živote za odbranu čovječanstva, da bi njihovi potomci danas uživali dostojanstven život, po mjeri savremenog građanina. Kako tada, tako i danas, ujedinjeni u ideji slobode, glasno ističemo da je fašizam neprihvatljiv u svijetu koji teži ka toleranciji kao vrhunskom načelu savremenog društva. Posvećenost Evrope idealima opšteg prosperiteta i pravde inspiracija su i za našu državu da odlučno nastavimo borbu protiv i najmanje naznake ovog zla i pokažemo da su sloga, mir i solidarnost temeljne vrijednosti našeg društva", naveo je Bečić.

Istakao je da je Crna Gora prepoznata po antifašističkom nasljeđu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku 1941. godine, kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi.

"Antifašističkim putem Crna Gora kao multietnička i multikonfesionalna zajednica odlučno korača i u 21. vijeku, i sve snažnije i sve brže ka najvećoj porodici evropskih država, jer je antifašistički put upravo put evropskih integracija. Navedene civilizacijske vertikale i tekovine antifašizma ugrađene su i u današnju Crnu Goru – respektabilnu članicu NATO saveza, značajnog faktora regionalne stabilnosti i, uvjereni smo, prvu buduću članicu EU. U nadi da ćemo zajedničkim snagama prevazići sve izazove koje dijelimo u još jednoj godini koju prati pandemija koronavirusa, upućujem izraze ličnog poštovanja i još jednom želim da u zdravlju i radosti obilježite 9. maj – Dan Evrope”, zaključio je Bečić.