uputili čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom i dana evrope

LP: Snaga ideje današnjeg dana uvijek mora biti prioritet, suprotstavimo se netoleranciji i mržnji

"Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh", saopštili su iz ove stranke

3064 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Snaga ideje koju nosi današnji dan mora nam u svakom vremenu biti prioritet. Ne smijemo zaboraviti na posljedice do kojih dovodi popuštanje pred zlom i mračnim ideologijama i zato se uvijek trebamo snažno suprotstaviti svakoj netoleranciji, mržnji i agresiji, kazali su iz Liberalne partije.

Oni su povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom uputili čestitke građanima i građankama Crne Gore, ali i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, članu ALDE liberalne porodice Evrope čiji je član i LP.

"Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva. Kao država čiji je narod podigao prvi antifašistički ustanak u Evropi a danas kao građanska država i primjer uspješnosti multietničke zajednice koja je složno ujedinjena u različitostima koje je prihvatila kao svoje bogatstvo, Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh", saopštili su iz ove stranke.

Kazali su da se važnost ovog datuma ogleda i kroz činjenicu da se on slavi i kao dan sloma najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma, nacizma i svake mržnje, ali i kao dan ujedinjenja naroda i država Evrope oko ideje sloge, zajedništva i jedinstva u različitostima, a da su nam ove vrijednosti potrebne danas više nego ikada, kao odgovor na kompleksnu situaciju u svijetu.

Istakli su da retrogradne, nazadne ideje nacionalizma, izolacionizma, politike mržnje i straha, već godinama opterećuju svijet i naša društva u svojim pokušajima "da se ponovo domognu bilo kakve moći i razore sva dostignuća savremenog svijeta i globalizovanog života multikulturalnog poretka"