SDP: Ukinuti obavezne PCR testove za ulazak u Crnu Goru

„Zašto bi se odrekli ijednog eura koji bi neki strani gost potrošio ove godine u Crnoj Gori“

5912 pregleda 42 reakcija 37 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da hitno ukine obavezni PCR test za građane Evropske unije (EU) i ostalih evropskih zemalja koji žele da posjete Crnu Goru.

Član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić kazao je da to treba učiniti po istom osnovu po kojem je urađeno za zemlje regiona, Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

Takođe, kako je naveo, treba ukinuti istu obavezu i za Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Izrael i druge zemlje iz kojih je 2019. godine u Crnu Goru došlo preko 200 hiljada turista.

„Zašto bi se odrekli ijednog eura koji bi neki strani gost potrošio ove godine u Crnoj Gori“, upitao je Stanić.

On smatra da će se samo na taj način dodatno ohrabriti turiste iz zemalja iz kojih je Crna Gora u protekloj deceniji imala najveći rast dolazaka, i na koje su se oslanjale promotivne kampanje do početka epidemije.

„Dok njemačke i švajcarske zdravstvene vlasti skidaju Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja, za nas te zemlje i dalje ostaju rizična područja za dolazak, i pored neuporedivo manjeg broj zaraženih i značajno veće stope vakcinacije“, kazao je Stanić.

Kako je naveo, borba za svakog gosta je već odavno počela, i u regiji i u Evropi, a Crna Gora nema luksuz da izgubi još jednu turističku sezonu od koje zavisi skoro četvrtina njenih građana.

„Pozivamo Vladu da preduzme i hitne mjere kako bi se što više olakšao dolazak turista iz evropskih i vanevropskih destinacija i predstavili početni rezultati masovne vakcinacije kao siguran pokazatelj odlučnosti države da postane epidemiološki bezbjedna za turizam“, poručio je Stanić.

Bonus video: