"nakon uspješnog okončanja borbe protiv koronavirusa"

Đukanović: CG ima predispozicije da opet bude jedna od najdinamičnijih ekonomija u našem dijelu Evrope

"Mađarska kao dobar i odgovoran susjed veoma snažno podržava napore i Crne Gore i regiona na planu integracije, što se u Crnoj Gori visoko cijeni, jer vjerujemo da će naš region imati stabilnost i prosperitet kada bude u EU i NATO. Iako registrujemo usporavanja u procesu proširenja, vjerujemo da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU", poručio je Đukanović

16058 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora ima sve predispozicije da nakon uspješnog okončanja borbe protiv koronavirusa, opet bude jedna od najdinamičnijih ekonomija u našem dijelu Evrope, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On se kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, po dolasku u Budimpeštu, gdje će sjutra biti u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, sastao sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima osam zemalja Estonije, Filipina, Gruzije, Irske, Kolumbije, Letonije, Tajlanda i Pakistana, koji nerezidentno pokrivaju Crnu Goru iz Mađarske.

"Predsjednik je zahvalio ambasadorima za odziv i iskazao zadovoljstvo što je u okviru zvanične posjete Mađarskoj u prilici da se sretne sa njima i na taj način održi kvalitetnu komunikaciju Crne Gore i ambasadora. On je naglasio da Budimpešta za Crnu Goru predstavlja važan diplomatski centar imajući u vidu da je tu sjedište tri zemlje članice EU, od kojih su dvije i članice NATO i jedna zemlja je aspirant za članstvo u NATO", ističe se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore se dodaje da je Đukanović naglasivši da je njegova posjeta Mađarskoj, prva zvanična od proglašenja pandemije, izrazio očekivanje da je vrijeme spoljnopolitičkih odnosa na daljinu pri kraju i da se stvaraju uslovi za živu diplomatiju.

"Mađarska kao dobar i odgovoran susjed veoma snažno podržava napore i Crne Gore i regiona na planu integracije, što se u Crnoj Gori visoko cijeni, jer vjerujemo da će naš region imati stabilnost i prosperitet kada bude u EU i NATO. Iako registrujemo usporavanja u procesu proširenja, vjerujemo da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU", poručio je Đukanović.

U saopštenju se navodi i da je predsjednik crne Gore ambasadorima govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori izrazivši optimizam da je pred nama period konsolidacije ekonomskih prilika i vraćanje na teren razvoja koji je do prošle godine bio veoma dinamičan.

"Upoznao je ambasadore i sa aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima i ponovio svoju posvećenost funkcionalnoj kohabitaciji koja je u interesu Crne Gore i njenih građana uz imperativ da Crna Gora ostane stabilno na evropskom i evroatlanstkom kursu", piše u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali da su ambasadori zahvalili Đukanoviću i crnogorskoj ambasadi kao domaćinu za priliku da se "sastanu i čuju dragocjenu analizu prilika u Crnoj Gori i regionu, uz očekivanje da će po smirivanju epidemiološke situacije ubuduće češće moći da dolaze u Crnu Goru i snaže međudržavne odnose".

Ambasador Republike Irske Ronan Gargan poručio je da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja i raduje se što će Crna Gora postati članica kad se steknu uslovi i ukazao da je i u vrijeme pandemije nastavljeno interesovanje za investiranje u Crnu Goru.

Ambasadorka Estonije Kristi Karelson je uz podsjećanje na uspješnu predsjednikovu posjetu Baltičkim zemljama prošle godine, izrazila zadovoljstvo optimizmom za dalji razvoj ekonomije i turizma u Crnoj Gori koju rado posjećuje.

Ambasador Gruzije Zal Gogsadze je naglasio je da u Gruziji očekuju realizaciju predsjednikove posjete toj zemlji.

Ambasadorka Kolumbije je iskazala interes za tješnjom saradnjom u oblasti trgovine i proizvodnje hrane.

"Predsjednik je ponovio poziv ambasadorima da što češće budu u Crnoj Gori, i da kontinuiranim dijalogom pospješujemo međudržavnu saradnju. Predsjednika Đukanovića sjutra će uz najviše državne i vojne počasti dočekati predsjednik Mađarske Janoš Ader. Tokom boravka u Budimpešti, Predsjednik će imati susrete i sa predsjednikom vlade Viktorom Orbanom i predsjednikom parlamenta Laslom Koverom", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas