Ako nema sukoba interesa, neće biti ni politizacije

Članovi Tužilačkog savjeta ne mogu biti bivši zvaničnici vlade, kao ni partijski funkcioneri. To nije moguće ni za njihove srodnike ili bračne drugove, bivše tužioce. Takođe, ne može odmah prestati mandat čitavom TS, ali može onima koji ne ispunjavaju nove kriterijume, piše u mišljenju Venecijanske komisije

36218 pregleda 157 reakcija 27 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelevic
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelevic

Savjetovano tijelo Savjeta Evrope Venecijanska komisija (VK) pohvalila je napredak u revidiranom Predlogu izmjena zakona o državnom tužilaštvu, ali je ponovo izrazila zabrinutost zbog moguće politizacije Tužilačkog savjeta.

VK očekuje da ona bude ublažena zaštitnim mjerama. To znači da članovi Tužilačkog savjeta ne mogu biti bivši funkcioneri Vlade posljednjih pet godina, da nijesu bili na rukovodećim partijskim pozicijama ili u bliskom srodstvu, odnosno braku sa zvaničnicima Vlade, da nijesu bivši tužioci. To je već sadržano u predlogu.

Hitno mišljenje na Predlog izmjena zakona, čiji su formalni predlagači poslanici vladajuće koalicije, dostavljen je juče Vladi koja je drugi put tražila stav ustavnopravnih eksperata VK. Sjednica parlamenta, gdje je predlog izmjena prva tačka dnevnog reda, počinje danas.

VK je pohvalila što se odustalo od ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva i što je organizovana javna rasprava, i nije posebno problematizovala činjenicu da bi vršilac dužnosti VDT nakon odlaska Ivice Stankovića u penziju krajem mjeseca, mogao biti van tužilačke organizacije.

Ipak, nije promijenila prethodnu preporuku da nije dobro prekidati mandat svim članovima TS ali je ostavila mogićnost da neki budu odmah promijenjeni primjerom “zaštitnih mjera”.

Takve ocjene potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razumio je kao zeleno svjetlo za usvajanje zakona, dok opozicioni DPS tvrdi da je to ponovo negativan stav i traži povlačenje zakona iz skupštinske procedure.

U mišljenju se navodi da VK ne smatra da je izbor članova TS prostom većinom u Skupštini pogodan za političku neutralnost ili barem pluralizam. “Kada se sistemi kvalifikovane većine ili proporcionalni glasovi ne čine prihvatljivim rješenjem, kao prelazno rješenje može se prihvatiti prosta većina samo ako je povezana sa dodatnim čvrstim garancijama i zaštitnim mjerama”, navodi se.

VK je imala primjedbu i na prestanak mandata članova TS nakon usvajanja izmjena zakona, ali nema ništa protiv da budu smijenjeni oni koji ne ispunjavaju nove kriterijume o sprečavanju sukoba interesa. Članovima TS koji nijesu tužioci, mandat ističe 22. januara 2022.

Abazović je rekao da je mišljenje VK više zeleno nego žuto:

“Ali sve i da je žuto, građani Crne Gore iščekuju pravdu, moramo da izađemo iz statusa kvo. Tužilaštvo je važna institucija i ovo što se trenutno dešava mislim da nikakvog nema osnova, da nam veže i ruke i noge na evropskom putu... Mi moramo da se oslobodimo i da koračamo hrabro ka EU i da isporučimo rezultate,” poručio je Abazović sinoć na konferenciji za novinare.

On je objasnio da zaštitna mjera, koju pominje VK, znači da od pet članova TS koji se biraju iz redova pravnika, jedan može biti izabran posebno na predlog nevladinih organizacija. “U mojim konsultacijama sa parlamentarnom većinom, to je prihvatljivo”, kazao je Abazović.

Objansio je i da VK nije protiv toga da se neki članovi TS odmah promijene. “To je jedna varijanta i što se mene tiče, ako je to prihvatljivo za državni parlament, ništa sporno ni u tome”, rekao je.

VK je u mišljenju navela da novi kriterijumi stvaraju „sigurnosnu distancu“ između netužilačkih članova i stranačke politike, što će TS učiniti politički neutralnijim.

Abazović je kazao da je VK objašnjeno da članovi TS iz redova uglednih pravnika nijesu na početku, nego na kraju svog mandata. Usvajanjem izmjena, kako je objasnio, njihov mandat bi se smanjio za četiri i po mjeseca.

Abazović je kazao da ako se usvoji Predlog zakona, dan poslije treba da počne dijalog svih političkih subjekata u pronalaženju trajnog rješenja za puni mandat VDT.

Venecijanska komisija će teka naknadno na plenumu usvojti mišljenje koje je juče dostavila, a koje je tretirano kao hitno nakon takvog objašnjenja iz Vlade Crne Gore.

Živković: Nova vlast hoće da instrumentalizuje tužilaštvo

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković je pozvao paramentarnu većinu da povuče iz procedure Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu jer je, kako je ocijenio, protivustavan i protivevropski, navodeći da je to “potvrdila VK”. On je na konferenciji za novinare istakao da je DPS i njihovi koalicioni partneri spremni da sarađuju na iznalažu rješenja kako bi se tužilaštvo izvuklo iz v.d. stanja. Dodao je da nova vlast zakonskim izmjenama želi da politički instrumentalizuje tužilaštvo preko kojeg bi se sprovodio revanšizam.

“Crna Gora ima dobar i normativni okvir za nezavisnost i samostalnost treće grane vlasti, ali to ova vlast neće da shvati jer hoće da naprave političku dominaciju progoneći svoje političke neistomišljenike”, istakao je Živković.

Radunović: Obustaviće se postupci izbora tužilaca

Slaven Radunović (DF) kazao je juče na sjednici Odbora za politički sistem da VK nema nekih ozbiljnih zamjerki. U definitivnu verziju zakona će, kako je rekao, biti uvršten član koji precizira da će se započeti postupci izbora rukovodilaca tužilaštava i tužilaca obustaviti, da člana Tužilačkog savjeta mogu da predlože nevladine organizacije koje su u tri godine prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata realizovale projekte iz oblasti vladavine prava borbe protiv korupcije u iznosu od 10.000 eura godišnje, a ne 20.000 kako je ranije predloženo.

Treća izmjena koju su predlagači usaglasili tiče se toga ko može da bude kandidovan za tužioca, pa je predviđeno da ne može da bude birana osoba koja je obavljala tužilačku funkciju u proteklih 10 godina.

Bonus video: