Darmanović: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza prema Alijansi

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, prenio poziciju Crne Gore, kao odgovorne članice NATO-a, o modalitetima prevazilaženja bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se region suočava
3 komentar(a)
Darmanović SAD, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović SAD, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 01.12.2017. 08:33h

Crna Gora je posvećena ispunjavanju obaveza koje ima u Alijansi i u skladu sa kapacitetima učestvovaće u njenim aktivnostima, misijama i operacijama, saopštio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On se u Vašingtonu, zajedno sa ministrima vanjskih poslova regiona, sastao sa savjetnikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za nacionalnu bezbjednost Herbertom Mekmasterom.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, prenio poziciju Crne Gore, kao odgovorne članice NATO-a, o modalitetima prevazilaženja bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se region suočava.

Darmanović je istakao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje ima u Alijansi i da će u skladu sa svojim kapacitetima učestvovati u njenim aktivnostima, misijama i operacijama.

"Prenio je namjeru Crne Gore da pomaže svim aspirantima u regionu u cilju ispunjavanja potrebnih NATO standarda, što je u skladu sa našim nacionalnim interesom i strateškim opredjeljenjem da ovaj dio Evrope učinimo stabilnim i prosperitetnim", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u kontekstu evropske integracije, Darmanović zahvalio Mekmasteru na podršci SAD-a i istakao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na implementaciji reformi kako bi što prije završila pregovarački proces.

"Na toj liniji, prenio je očekivanja da će EU nastaviti da djeluje po principu “regate”, te da će napori i napredak Crne Gore biti principijelno vrednovani", ističe se u saopštenju i dodaje da je Mekmaster ponovio podršku SAD Zapadnom Balkanu.

Mekmaster je naglasio posvećenost njegove države i aktuelne administracije integracionim procesima u regionu.

On je kazao je da je stabilni Zapadni Balkan interes SAD, a da je najbolji put do ostvarenja tog cilja integracija svih zemalja u evropske i evroatlantske strukture, nakon što ispune potrebne uslove i standarde.

Navodi se da se Darmanović u razgovoru sa savjetnicom potpredsjednika Majka Pensa za Evropu i Rusiju Moli Montgomeri zahvalio na snažnoj podršci i prije i nakon učlanjenja Crne Gore u NATO.

Darmanović je istakao da je ovogodišnji samit A5, kome je prisustvovao i Pens, bio istorijski skup koji je značajno doprinio da se region usmjeri na pravi put stabilnosti i integracija.

"S tim u vezi, ponovio je da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom (A5), nastaviti sa snažnim zalaganjem u cilju jačanja bezbjednosne saradnje i napretka integracionih procesa u regionu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Montgomerie čestitala Crnoj Gori na uspješnom okončanju evroatlantske integracije i ostvarenim rezultatima na evropskom putu.

"Na liniji poruka koje je potpredsjednik Pens prenio u Podgorici 2. avgusta o.g, istakla je da će SAD pružiti podršku državama Zapadnog Balkana, koji smatraju strateški važnim regionom u kontekstu aktuelnih prilika u evropskim i globalnim okvirima", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prema njihovim riječima, sagovornici su zaključili da evropski i evroatlantski partneri treba da ostanu aktivni i vidljivi u regionu i jasno komuniciraju perspektivu njegove integracije u EU i NATO, koja nema alternativu.

Navodi se da je Darmanović u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom kazao da je u vremenima kada se Crna Gora susrijeće sa dosta izazova, podrška Sjedinjenih Država vrlo značajna.

Tarner je istakao je da je bila čast sarađivati sa Crnom Gorom u veoma izazovnim vremenima, te da se raduje nastavku saradnje.

Kako su kazali Darmanović je razgovarao i sa predsjedavajućim Crnogorskog kokusa u Kongresu SAD-a, kongresmenima Dagom Lambornom i Šeli Pingri.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o integracionim i perspektivama razvoja regiona.

Lamborn i Pingru su, kako se navodi, pohvalili Crnu Goru za postignute uspjehe u evroatlantskim i evropskim integracijama i istakli da predstavlja primjer napretka i stabilnosti na Balkanu, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostale zemlje regiona.

Darmanović je ocijenio da je upravo takvo postupanje bilo važan faktor da Crna Gora postane 29. članica NATO-a i jedan od najznačajnijih strateških partnera SAD-a na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da Crna Gora izuzetno cijeni savezništvo sa SAD, a nakon posjete potpredsjednika Pensa Podgorici, smatra ga čvršćim nego ikada.

Bonus video: