Radulović: Crna Gora posvećena razvoju mehanizama regionalne saradnje

"Crna Gora je čvrsto posvećena evropskom sistemu vrijednosti, što dokazujemo daljim unapređenjem dobrosusjedskih odnosa i efikasnim angažmanom u okviru regionalnih organizacija“, kazao je Radulović

2807 pregleda 1 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Aktivna uloga Crne Gore u regionalnim inicijativama predstavlja snažan instrument u procesu evropske integracije, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

Radulović je danas učestvovao na ministarskom sastanku Strategije Evropske unije (EU) za Jadransko - jonski region (EUSAIR), u okviru Savjeta Jadransko-jonske inicijative (JJI).

"Crna Gora je čvrsto posvećena evropskom sistemu vrijednosti, što dokazujemo daljim unapređenjem dobrosusjedskih odnosa i efikasnim angažmanom u okviru regionalnih organizacija“, kazao je Radulović.

On je naveo primjer predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom dvije godine uzastopno, što je pokazatelj predanosti regionalnoj saradnji.

Otvarajući sastanak ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, ukazao je na značaj uvezivanja i sinergije prioriteta EUSAIR, sa prioritetima Savjeta EU i jedinstvenog pristupa njihovom sprovođenju, a koji se odnose na održavanje stabilnosti u regionu, reformske procese i održivi ekonomski razvoj.

„Tokom slovenačkog predsjedavanja Strategijom, poseban značaj je stavljen na aktivnosti koje korespondiraju sa procesom proširenja EU, sa naglaskom na region Zapadnog Balkana“, istakao je šef slovenačke diplomatije.

Generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative Đovani Kastelaneta objasnio je da će prioriteti EUSAIR-a ostati komplementarni sa daljom integracijom Zapadnog Balkana.

On je dodao da je tokom slovenačkog predsjedavanja akcentovan značaj uključenja civilnog sektora i biznis zajednice u cjelokupan proces, kao i uloga mladih i žena, što se prepoznaje kao važan input definisanju daljih aktivnosti u okviru Strategije.

"Posebno je važno ukazati na zajedničku saradnju zemalja članica EUSAIR-a kroz četiri tematska stuba, od kojih za nas poseban značaj ima Plavi rast, koji koordiniramo zajedno sa Grčkom", rekao je ministar Radulović.

Prema riječima Radulovića, očuvanje marinskih ekosistema i njihov održivi razvoj je prioritet.

On je dodao da je zajednički cilj svih učesnika uključivanje EUSAIR prioriteta u glavna programska dokumenta IPA III i njihova realizacija i finansiranje u okviru sedmogodišnjeg okvira.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštili da je na sastanku usvojena Deklaracija iz Izole, kojom se potvrđuje zalaganje zemalja članica EUSAIR daljem razvoju regionalne saradnje, valorizaciji zajedničkih potencijala, zelenoj ekonomiji, uključivanju omladine u aktivnosti u okviru Strategije i drugim prioritetima od zajedničkog interesa.

Bonus video: