Savjet EU: Crna Gora i Srbija o novoj metodologiji proširenja na narednom međuvladinom sastanku

Jačanje procesa pristupanja Crne Gore i Srbije usmjeren je na sljedeće elemente - jače usmjerenje na osnovne reforme, jače političko usmjeravanje, povećani dinamizam i poboljšanje predvidivosti procesa, na osnovu objektivnih kriterijuma i rigoroznog pozitivnog i negativnog uslovljavanja

4181 pregleda 1 komentar(a)
Savjet EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Savjet Evropske unije (EU) složio se sa primjenom revidirane metodologije proširenja u pregovorima o pristupanju Crne Gore i Srbije EU, pošto su obje zemlje rekle da prihvataju novu metodologiju, saopštio je danas Savjet.

Kako je navedeno, revidirana metodologija će biti predstavljena objema zemljama kandidatima, unutar postojećih pregovaračkih okvira, na narednom sastanku Međuvladine konferencije Srbije, odnosno Crne Gore, na ministarskom nivou.

Jačanje procesa pristupanja Crne Gore i Srbije usmjeren je na sljedeće elemente - jače usmjerenje na osnovne reforme, jače političko usmjeravanje, povećani dinamizam i poboljšanje predvidivosti procesa, na osnovu objektivnih kriterijuma i rigoroznog pozitivnog i negativnog uslovljavanja.

EU i njene zemlje članice stalno su izražavale svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju i dodaje da su ovakvi čvrsti izgledi za puno članstvo Zapadnog Balkana u EU, zasnovani na zaslugama, u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom interesu Unije.

Nova metodologija za vođenje pregovora, usvojena je u februaru 2020. godine u Evropskoj komisiji, a Evropski savjet je odobrio u martu 2020. godine.

Cilj je da se oživi pristupni proces tako što će postati predvidljiviji, vjerodostojniji, dinamičniji i podvrgnut jačem političkom upravljanju.

Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počeli su u junu 2012, a sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Bonus video: