Birači DPS-a kreću ka novoj vlasti

Analitičar Dragiša Janjušević kaže da će novi parlamentarni izbori biti korak bliže ako DF bude opozicija u Herceg Novom

65868 pregleda 235 reakcija 27 komentar(a)
Sa biračkog mjesta u Herceg Novom, Foto: Luka Zeković
Sa biračkog mjesta u Herceg Novom, Foto: Luka Zeković

Formiranje vlasti u Herceg Novom bez Demokratskog fronta (DF) bilo bi riskantno i moglo bi zakomplikovati odnose unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, smatra direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

On kaže da postoji velika vjerovatnoća da neko iz parlamentarne većine završi u opozicionim klupama u novskom parlamentu ili da bude pasivni podržavalac vlasti.

„U ovakvoj situaciji mogu se praviti raznorazne koalicije. Ako DF u Herceg Novom ostane u opoziciji s DPS-om, to može zahladniti odnose u ionako krhkoj parlamentarnoj većini. Mislim da bi to otežalo funkcionisanje vlasti na državnom nivou i rad parlamenta, a bili bismo i korak bliže novim parlamentarnim izborima“, rekao je Janjušević „Vijestima“.

Janjušević
Janjuševićfoto: YouTube

Opštinska izborna komisija (OIK) u Herceg Novom objavila je juče preliminarne rezultate izbora koji su u nedjelju održani u tom gradu. Koalicija oko Demokrata „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ osvojila je 10 mandata, koalicija DPS-a „Evropski tim za Herceg Novi“ osam, koalicija DF-a „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ i Novska lista po sedam mandata, lista GP URA „Crno na bijelo - Može bokeški“ dva mandata, dok je „Pravi Novi“ osvojio jedan mandat.

Iz hercegnovskih Demokrata “Vijestima” su kazali da će odluku o tome s kim će razgovarati o formiranju vlasti donijeti na partijskim organima.

Lider DF-ove koalicije „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović, saopštio je u prvom obraćanju nakon izbora da je rano govoriti o načinu raspodjele vlasti, ali je ipak pozvao na “široki konsenzus”.

Komentarišući rezultat Demokrata, koje su povećale broj glasova i u odnosu na parlamentarne izbore - iako je izlaznost na njima bila skoro deset odsto veća - i u odnosu na prethodne lokalne, Janjušević kaže da je nakon avgustovskih državnih izbora došlo do prestrojavanja među glavnim političkim činiocima.

Rezultati glasanja sa biračkih mjesta
Rezultati glasanja sa biračkih mjestafoto: jasna kalač

„Premijer (Zdravko) Krivokapić podržao je listu oko Demokrata, a moglo bi se reći da je i Crkva dala određenu podršku. Za razliku od avgustovskih izbora, Demokrate su sad vlast na državnom nivou, imaju predsjednika parlamenta, tako da je i to, uz dobre učinke lokalne vlasti u prethodnom mandatu, doprinijelo njihovoj izbornoj progresiji“, navodi on.

Kad je riječ o rezultatu DPS-a, koji je u koaliciji sa SD-om osvojio oko 1.400 glasova manje nego na avgustovskim izborima, te čak preko 3.000 manje nego na prethodnim lokalnim, naš sagovornik naglašava da je pad DPS-a bio očekivan.

„Tome je doprinijela činjenica što više nisu vlast na državnom nivou. Ali i kad je DPS bio na istorijskom maksimumu na državnom nivou, on nije mogao da bude vlast u Novom. Ovo znači da se malo više počelo osipati njihovo biračko tijelo. Da li je ovaj pad bio u realnim ili nerealnim okvirima - to je na njihovoj procjeni. Treba očekivati da njihovo biračko tijelo počne da ide partijama vlasti“, napominje Janjušević.

Govoreći o rezultatu DF-a, analitičar kaže da je u njihovom slučaju teško praviti paralelu s parlamentarnim izborima, jer su tada s njima u koaliciji bili premijer Krivokapić i Prava Crna Gora, a podršku im je davala Crkva.

„Sad, kad se sve to rastočilo u nekoliko kolona, mislim da je teško napraviti analizu. Ako bi pravili poređenje s prošlim lokalnim izborima, DF je malo popravio razultat. Reklo bi se da biračko tijelo sad malo ’šeta’ između DF-a, Demokrata i Novske liste, ali je teško izmjeriti u kom obimu“, ističe on.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, čestitao je juče pobjednicima izbora, rekavši da je „DPS kažnjen kao nikada do sada“.

„Bez izmišljenog neprijatelja i ’okupatora’, DPS potone prije nego uskoči u barku. Vjerujemo da su naše kolege iz koalicije ’Za budućnost Herceg Novog’ svjesne vlastitih propusta i da danas razumiju da nam u budućnosti neće biti dovoljno da se samo zaogrnemo imenom pobjedničke koalicije sa državnog nivoa, pa da pobjeđujemo“, poručio je Danilović.

Aktuelnu vlast u Novom čine Demokrate, DF, Novska lista i SNP.

Novska lista uspjela jer je bila servis građana, što je i cilj izbora

Uspjeh Novske liste, koja će umjesto dosadašnja tri odbornika, u lokalnom parlamentu imati sedam, Janjušević objašnjava njenim insistiranjem na lokalnoj upravi kao servisu građana.

„Lokalne samouprave posljednjih 30 godina su političko-partijski plijen, a ne servisi građana. Taj institut najbolje se razvija preko ovakvih lista. Mislim da je Novska napravila skok zato što se u prošlom mandatu ponašala kao servis građana i insistirala na tome da lokalna vlast to treba da bude“, ocjenjuje sagovornik „Vijesti“.

On kaže da je na lokalnom nivou neophodno imati ili udruženja građana, ili partije, ili građanske liste koje će se nametnuti partijama kao partneri, korektori i neko ko će insistirati na temama od nasušne potrebe za građane.

„Bilo bi poželjno da ovakve liste zažive i u drugim opštinama. Ovo su dobri primjeri kako treba da se utiče na lokalne samouprave, jer se tu ne biju velike ideološke, državotvorne, nacionalne i identitetske bitke, nego se rješavaju komunalni problemi“, zaključuje Janjušević.

Bonus video: