Savjet ministara EU: Nova metodologija proširenja za Crnu Goru i Srbiju, vladavina prava okosnica

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je istakao da nova metodologija svakako treba da pomogne ubrzavanju pregovora o članstvu, a u saopštenju ministarskog zasijedanja je navedeno da zemlje koje pregovaraju moraju dati opipljive rezultate u primjeni reformi

4456 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet ministara Evropske unije (EU) odlučio je danas da novu metodologiju proširenja primijeni na Srbiju i Crnu Goru, a visoki zvaničnici Unije su istakli da će vladavina prava ostati okosnica pregovora o članstvu, uz "ubjedljivu perspektivu pristupanja".

To je saopšteno poslije zasijedanja šefova diplomatija Unije, a Ana Paula Zakarijas, državna sekretarka za Evropu Portugalije, predsjedavajućeg EU, podvukla je da je izgledno članstvo u EU glavna pokretačka snaga preobražaja na Zapadnom Balkanu i bitno za zajedničku bezbjednost i napredak.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je istakao da nova metodologija svakako treba da pomogne ubrzavanju pregovora o članstvu, a u saopštenju ministarskog zasijedanja je navedeno da zemlje koje pregovaraju moraju dati opipljive rezultate u primjeni reformi.

To se prvenstveno odnosi na vladavinu zakona, temeljna prava i funkcionisanje demokratskih ustanova i reformu državne uprave, kao i ekonomsku djelotvornst kandidata za članstvo.

"Izgledi za partnere sa Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU na temlju zasluga su u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom interesu Evropske unije", predočili su šefovi diplomatija Unije.

Bonus video: